Webwinkel Keurmerk

Hoe kun je zien of parels echt zijn? Echte parels herkennen.

Als je parels gaat kopen wil je natuurlijk weten of het wel echte zijn. Het is heel eenvoudig om dit te achterhalen. Dit kan op verschillende manieren:

1. Goed kijken

Parels zijn uniek. Als je naar elke parel aan een snoer of armband kijkt zijn de kleur, vorm, grootte en glans (luster) niet helemaal gelijk. Het is een natuurproduct en elke parel heeft zijn eigen “persoonlijkheid”. Nep parels zijn in de regel allemaal gelijk. Er zijn wel echte parelsnoeren die nagenoeg gelijk zijn qua kleur, grootte etc. maar die zitten in het hogere prijssegment en zullen met een certificaat geleverd worden.

2. Aanraken

Zelfs als het warm is voelen echte parels koel aan. Plastic parels voelen over het algemeen warmer aan. Als de imitatie parels van glas zijn zijn ze doorgaans een stuk zwaarder dan parels. Echte parels zijn wel weer zwaarder dan imitatie parels.

3. Wrijving test

Als je twee parels tegen elkaar wrijft voel je wat weerstand, een soort schurend effect. Nep parels glijden zonder weerstand over elkaar. Als je twee echte parels over elkaar wrijft komt er ook een klein beetje poeder van af. Dit heeft verder geen schadelijk effect op de parel.

4. Tanden test

Ook kun je een parel ook over je tanden wrijven. Je voelt dan een licht schurend effect. Nep parels glijden zonder weerstand over je tanden.

5. Verhitten

Een echte parel kun je zonder problemen verhitten met een aansteker. Het oppervlak blijft intact zonder verkleuringen. De glans blijft en er zijn geen vervormingen. Imitatie parels zullen bij verhitten stinken, verkleuren of zelfs vervormen.

6. Chemische oplossing

Leg de parel in een badje nagellak remover (aceton) en er gebeurt niets mee. Een imitatieparel zal binnen enkele minuten zijn glans hebben verloren.