Keurmerk webwinkel

Parels

Parels van Pure & TimelessOver Pure & Timeless parels

 

 

 

 

 

Pure & Timeless is niet alleen een van de grootste online leveranciers in parels en parelsieraden. Ook importeren we 70% van onze parelvoorraad zelf, onze parels komen uit onder andere Japan, China, Indonesie, Hawaii en Australie. Omdat wij direct contact hebben met de parelkwekers kunnen wij nagenoeg alles op het gebied van parels leveren en vaak tegen zeer aantrekkelijke prijzen. We leveren zoutwaterparels zoals Akoya, Tahiti en Zuidzeeparels en een grote collectie zoetwaterparels in diverse kwaliteiten.

Aangekomen in Nederland worden alle parels gecontroleerd en gekeurd, dit doen we om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Parels van een hoge kwaliteit worden ook beoordeelt door een onafhankelijke FGA edelsteenkundige. Er wordt gekeken naar vorm, grootte, dikte van het parelmoer, het luster en oneffenheden op de parel. De parels worden hierna voorzien van een kwaliteitslabel/certificaat.

Witgouden parel oorstekers

Een deel van onze parelsieraden kopen wij in als eindproduct, dit zijn bijvoorbeeld bruidssieraden, geweven parelsets en aantrekkelijk geprijsde sets zoetwaterparelsieraden. Al onze kwaliteitsparels zoals de Akoya, Tahiti en vanaf A kwaliteit zoetwaterparels worden door onszelf handmatig, vakkundig geknoopt en verwerkt tot parelsieraad. In het atelier worden niet alleen knoopwerkzaamheden verricht, ook onze goudsmid maakt hier de mooiste parelsieraden in combinatie met goud of zilver, ook speciale opdrachten of eigen ontwerpen met parels worden door hem tot in perfectie uitgevoerd.

 

 

 

 

 

Over de parelsoorten:

 

 

 

 

 

 

Akoya parel (Pinctada martensii)
Akoya parelsDe meest bekende cultivé zoutwaterparel is de Akoya, afkomstig van de Pinctada martensii.Akoya is Japans voor 'mijn kind' de parel heeft een prachtige, pure schoonheid en is de kleinste in zijn soort. De Akoya parels worden voornamelijk gekweekt om te worden gebruikt in klassieke parelcolliers. Akoyaparels zijn vaak ivoorwit, roomwit of wit met een zachtgele of roze ondertoon, daarnaast zijn er kleurvarianten in lila, champagne en zijn er ook zwarte Akoya parels. De glans van een goede kwaliteit Akoya parel is onovertroffen. Aangezien de schelp waarin de Akoya’s groeien niet groter is dan 9 cm doorsnede zijn Akoya parels nooit heel erg groot maar meestal wel erg rond van vorm.
Tahiti parel (Pinctada margarita)
Tahiti parels in oesterIn Polynesie worden al eeuwen deze zwarte zoutwaterparels gevonden. De bevolking echter dook vroeger naar de parels voor het gebruik van het parelmoer uit de schelp. Er werden sieraden van gemaakt en het werd gebruikt als geld. Ook werd veel parelmoer uit de Zuidzeeschelpen in de 18e en 19e eeuw verscheept naar Europa waar er boordenknoopjes en andere versieringen van werden gemaakt. Momenteel zijn de meestal zwarte en groene Tahiti parels erg in trek, zeker in de maat vanaf 10 mm. Er worden extreme prijzen betaald voor een collier met perfect ronde, groene Tahitiparels met een hoog luster. Ook de minder ronde vormen, de barok Tahiti parels zijn momenteel erg populair. De schelp waarin de Tahitiparels worden gevormd kan wel 30 cm worden en zo’n 5 kg wegen. Nog steeds wordt ook het parelmoer van de schelp gebruikt om sieraden en schelpparels te maken.Zuidzee parel (Pinctada maxima)
Zuidzee parelsWat Zuidzee parels genoemd worden zijn eigenlijk twee varianten van dezelfde oesterfamilie. Met name de ‘silverlipped’en de ‘goldlipped’ Pinctada maxima. De zilverrandoester wordt gebruikt aan de noordwestelijke kust van Australie, Indonesie, Filipijnen Thailand en Burma. Deze oester vormt witte en zilvergrijze parels. De oesters kunnen zeer groot worden, wel zo’n 30 cm in doorsnede. Hierdoor kunnen er gemakkelijk grote parels ontstaan, tot maximaal 20 mm. De goudkleurige gekweekte parels van de goudrandoester zijn op dit moment erg populair. De goudrandoester komt veel voor op de Filipijnen. De kleur loopt van Champagne naar warm goud. De goudrandoester is kleiner dan de zilverrandoester en produceert daardoor kleinere parels dan de zilveren variant.
Er komen relatief weinig goudkleurige gekweekte parels op de markt zo’n 250.000 per jaar. In Nederland zijn ze ook moeilijk verkrijgbaar. Pure & Timeless levert witte, gouden alsook zilvergrijze en multicolor Zuidzeeparel sieraden met certificaat van echtheid.

Zoetwaterparel (Hyriopsis cummingii / Christaria plicata)
ZoetwaterparelsZoetwater parels worden gekweekt in mossels in diverse kwekerijen in Japan en China. De zoetwaterparels hebben een aantal natuurlijke kleuren parels afhankelijk van de soort. Zo zijn er van nature witte, zalmroze, lavendelkleurige, paars-blauw, en groenachtige zoetwaterparels. Afwijkende zoetwaterparels zijn behandeld om de kleur te verkrijgen. Dit kan door een techniek met laser of met een verftechniek welke de verf in onderste parelmoerlaagjes laat hechten zodat de kleur niet van de parel af kan slijten.
Zoetwaterparels zijn er in heel veel afwijkende vormen. Wat vroeger bestempeld werd als onbruikbaar wordt nu door veel designers gezien als een uitdaging. Op dit moment worden er veel sieraden gemaakt van barokparels, potato-vormparels, rijstpareltjes en buttonparels. Natuurlijk blijven de klassieke ronde parels altijd in trek bij veel parelliefhebbers De zoetwaterparels benaderen het beste de ‘natuurlijk gevormde’ parel, dit omdat zij geen kern hebben. Hierdoor bestaat de hele parel uit parelmoer.

 

 

 

 

 

 

Kweekmethode zoutwaterparels

 

Om parels te kweken worden de oesters eerst "geopereerd", waarbij een bolletje van parelmoer samen met een stukje mantel van een donoroester in het lichaam van de oester wordt gestopt. De oesters worden in speciale manden geplaatst en gaan terug de zee in. Afhankelijk van de locatie en de soort oester begint de langzame groei (de afzetting van parelmoer) . Het kan wel 2-5 jaar duren voordat een volledige parel is gevormd in de oester. Daarbij zijn niet alle parels geschikt, van 60 geoogste parels zijn er zo’n 20 onverkoopbaar. De rest van de kwaliteit varieert, 2 van de 60 parels zijn echt perfect. In de diverse oesters kunnen vaak maar 2-3 parels tegelijk worden gevormd.
Bij zoetwatermossels is meer mogelijk. De grotere soorten kunnen zo’n 20 parels tegelijk maken, dit verklaart ook het prijsverschil tussen zoetwaterparels en bijvoorbeeld zuidzeeparels.

 

Akoya parel kwekerij Tahiti parel in oester Parels in oester

 

Kweekmethode zoetwaterparels

De zoetwatermossel wordt ook ‘anders’ geopereerd dan de oester. Vanwege ruimtegebrek wordt er in de mossel enkel een stukje donormossel geïmplanteerd, meestal meerdere stukjes. De zoetwaterparel heeft dus geen bolvormige kern. Dit verklaart ook de diversiteit in de vormen van zoetwaterparels. De groei van een zoetwaterparel is zo’n 2,5 mm per jaar, dat is meer dan de gemiddelde Akoyaparel.
De kwekers laten de zoetwaterparels tegenwoordig ook meerdere jaren groeien zodat er inmiddels zoetwaterparels verkrijgbaar zijn van 10-12 mm doorsnede. Daarmee worden de zoetwaterparels een serieuze bedreiging voor de gekweekte Zuidzeeparels. Zeker omdat er door diverse kruisingen van mossels een steeds hogere kwaliteit en luster bereikt wordt bij de zoetwaterparels. Anders dan bij oesters kunnen de zoetwatermossels meerdere keren gebruikt worden voor een kweek. Zowel de oesters als de mossels worden helemaal gebruikt zodra ze niet meer in het kweekproces van de parel worden ingezet. Het vlees en de schelp worden gebruikt voor consumptie en voor het maken van decoraties en sieraden.

 

 

 

Nu parels kopen! bekijk onze collectie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De waardering van www.pureandtimeless.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 159 reviews.