Zelf zien en passen? Kom naar onze winkel!

Duurzaamheid en milieu effecten parels

Parels zijn de enige organische juwelen die door de natuur zelf gemaakt worden. Het kweken van parels heeft duurzame en sociale effecten op de omgeving die de parelindustrie grotendeels duurzaam maken. Oesters hebben schoon, onvervuild water nodig om hoge kwaliteit parels te produceren. Zo durven wij te stellen dat parels de meest duurzame edelstenen zijn als je deze vergelijkt met edelstenen waar mijnbouw voor nodig is zoals onder andere diamanten, robijnen, smaragd en opaal.

Parel kwekerij Australie Schoon water parel kwekerij

Een stukje geschiedenis

Voordat parels geweekt werden konden parels alleen in het wild gevonden worden. Letterlijk duizenden oesters moesten worden opgedoken en geopend om slechts enkele parels te kunnen vinden. Eeuwenlang werden pareloesters en mosselen in groten getale opgevist. Dit leidde tot overbevissing van oester en mossel gebieden.

Een voorbeeld hiervan is de ontdekking van parels in de Mississippi rivier in de 19e eeuw. Toen er parels gevonden werden in het noordelijke deel van de rivier ontstond er een run door iedereen die snel rijk wilde worden met deze parels. Miljoenen mosselen werden opgevist totdat er bijna geen meer over waren. De oesters werden niet alleen gebruikt voor de parels maar ook voor de schelpen, deze werden verwerkt tot knopen. Begin 20e eeuw ontdekten onderzoekers een manier om parels te kweken en dat maakte een eind aan het op grote schaal opvissen van wilde parels.

Parel vissers Mississippi

Effecten van parel kwekerijen op het milieu

Grote wateroppervlakken, met name kustgebieden, zijn gevoelig voor klimaatveranderingen, vervuiling, overbevissing en de vernietiging van koraalriffen.

Parel kwekerijen kunnen het antwoord zijn op de bedreiging van de biodiversiteit in rivieren en oceanen. Onderzoek toont aan dat waar duurzame parelkwekerijen zijn er een grotere diversiteit in levende organismen ontstaat die op zijn beurt bijdraagt aan een betere visstand en indirect ook zorgt voor een groter aantal micro organismen waar de oesters zich mee voeden. De vissen eten de organismen die zich vastzetten op de schelpen en kleine vissen kunnen zich verschuilen voor hun vijanden tussen de schelpen in de oesternetten. De parels moeten soms tot wel 7 jaar groeien voordat ze geoogst kunnen worden dus het is voor de kwekers van groot belang dat de omstandigheden ideaal blijven. Het kweken van parels draagt op deze manier bij aan het vergroten van de bio diversiteit en de water kwaliteit.

Parel oogst

Het kweken van parels heeft over het algemeen ook een gunstig effect op de lokale economie. Parelkwekerijen zorgen voor werk, zodat de lokale bevolking niet uitsluitend afhankelijk is van visvangst en dat voorkomt op zijn beurt weer het risico op overbevissing.


parels kopen



Een parelkweker profiteert van een goed ecosysteem. Hoe schoner het milieu van zijn onderneming, des te gezonder zijn de oesters en des te hoger is de kwaliteit van de geproduceerde parels. Hoge kwaliteit parels leveren uiteraard het meeste op.

Wist u dat een oester tot wel 5 liter water per uur filtert? Dat is zo'n 120 liter in een etmaal. Een grote parel kwekerij heeft een positieve invloed op de kwaliteit van het water door deze filtering.




Zijn parels vegan?

Hoewel fans van parels trots zijn op het feit dat parels gekweekt worden op een diervriendelijke manier is dierenrechtenorganisatie PETA het hier niet mee eens. Zij stellen dat het proces om parels te kweken onnodige stress bij de dieren veroorzaakt. Dit vanwege het implanteren van de oesters met een nucleus om een parel te vormen en vanwege het plaatsten van de oesters in netten. Ook het ophalen van de netten met de oesters om deze te verplaatsen of schoon te maken zou stress onnodige veroorzaken.  

Bijprodukten van parelkweek

In het verleden werden schelpen met name gebruikt voor het maken van knopen. Tegenwoordig zijn er andere toepassingen voor de schelpen en het vlees van de oesters.
• Schelpen worden verwerkt in meubels en woon accessoires.
• Het vlees van de oesters kan worden gegeten.
• Gedroogd oestervlees wordt gebruikt als meststof in landen als de Verenigde Arabische Emiraten.
• De parel oester bestaat voor 95% uit calcium. Gemalen en gedesinfecteerd is dit te gebruiken voor medicijnen tegen osteoporose en bij het vervangen van botten. Het calcium uit schelpen wordt ook verwerkt in diverse cosmetische produkten.
• Een enkele oester kan tussen de 11.5 en 25 liter water per uur filteren. In Australië onderzoekt men of pareloesters kunnen worden gebruikt om vervuiling in kustgebieden mede op te ruimen.

Door het gebruiken van de schelpen en het oestervlees heeft een parelkweker meerdere bronnen van inkomen en gaat er minder verloren.

De toekomst van de parelindustrie

Duurzaamheid is een logisch onderdeel van de parelindustrie en cruciaal voor elke parelkweker om zijn bedrijf op de lange termijn een toekomst te geven. De parelindustrie is niet perfect en niet alle parelkwekerijen zijn duurzaam maar de parelkwekerij beweegt zich zeker richting een meer en meer sociale en duurzame industrie. 

Parel geoogst uit een oester

ervaringen pure & Timeless