Zelf zien en passen? Kom naar onze winkel.
Klik voor meer info.

Hoe herken je de kwaliteit van parels?

Parels kopen:

Als u op het punt staat om parels te kopen is het belangrijk om te weten wat de verschillen tussen parels zijn en hoe u deze kunt herkennen. Prijs en kwaliteit zijn bepalend maar ook de vorm, grootte en zelfs de kleur.
Er zijn 7 elementen van belang bij het bepalen van de waarde van parels. Hierbij komt dat er voor verschillende soorten parels ook nog eens aparte waardering systemen gehanteerd worden.

De 7 belangrijkste elementen die de waarde van een parel bepalen zijn:

  • Luster
  • Afmeting of diameter
  • Vorm
  • Oppervlak
  • Kleur
  • Natuurlijk of gekweekt
  • Soort parel

Hieronder zullen we elk begrip aan u uitleggen.Luster

 

Parel luster
Dit is de eerste en belangrijkste factor voor de schoonheid van een parel. Luster is vrij vertaald de mate van glans van een parel. Bij het kopen van parels moet het luster een van de belangrijkste aandachtspunten zijn. Om een hoog luster te herkennen kunt u bijvoorbeeld kijken naar hoe scherp u reflecties in de parel kunt zien. Hoe beter de reflectie in een parel hoe hoger het luster en dus de waarde van de parel. Parels met een hoog luster lijken ook van binnenuit te stralen.
 

Afmeting

 

 

Verschillende afmetingen parels
Hoe groter de parel, des te zeldzamer is deze. De grootte van de parel wordt aangeduid in millimeter doorsnede. Deze afmeting kan variëren van 4mm tot aan de zeer zeldzame 18 tot 24 mm Zuidzee parels
 

Vorm

 

 

 

Verschillende vormen parels
Hoe ronder een parel is des te waardevoller is deze. Het ultieme doel is een perfect ronde parel al zijn er ook veel andere zeer gewaardeerde vormen. Baroque of barok parels bijvoorbeeld. Deze hebben een grillige vorm die vrij populair is. Ook zijn er nog langwerpige biwa parels, druppelparels, muntparels. rijstparels te krijgen. Zoek bij het kopen van parels dus naar de vorm die u aanspreekt of dit nu klassiek rond of anders is.
 

Oppervlak

 

 

Hoe mooier het oppervlak van de parel hoe hoger is de kwaliteit en dus de prijs. Parels zijn een natuurprodukt en omdat je de natuur nu eenmaal niet kunt dwingen zullen de meeste parels wel een of meerdere onregelmatigheden vertonen. Hoe lager die onregelmatigheden des te beter is de parel. Een parel word ingedeeld in kwaliteiten van A kwaliteit tot aan AAA+ en daarboven is er nog Gem kwaliteit of Hanadama kwaliteit parels.
 

Kleur

 

 

De kleur van de parels heeft gek genoeg niet veel invloed op de waarde behalve door populariteit. Uiteindelijk bepaald uw eigen voorkeur welke kleur parels u aanspreekt. Traditioneel gezien is er veel vraag naar ivoorwitte en donkere, zwarte parels. Tahiti parels zijn de enige natuurlijk zwarte parels.
 

Natuurlijk of gekweekt

 

 

Dit is het verschil tussen parels die in zee gevonden worden en parels die in parelkwekerijen gekweekt worden. In de branche vindt u eigenlijk alleen gekweekte parels.
 

Soort parel

 

 

Elk soort parel heeft zijn waarde. Dit hangt samen met de zeldzaamheid of de tijd die het kost om ze te kweken. Zoetwaterparels, Zuidzeeparels, Tahitiparels of akoyaparels, elke soort heeft zijn eigen basiskwaliteit en kweektijd en daaraan gekoppeld ook een basiswaarde.


Beoordeling van parels
Om het klanten makkelijker te maken om parels te kiezen is er een beoordelingsstandaard die door de meeste juweliers gehanteerd wordt. We noemen dit systeem de AAA-A methode en de A-D methode (ook bekend als Tahiti methode).De AAA-A methodeDit systeem gebruikt een schaal van A tot AAA waarbij AAA de hoogste kwaliteit is.De A-D methodeDeze methode deelt parels in van A tot aan D kwaliteit waarbij A de hoogste kwaliteit is en alles onder D niet geschikt is voor gebruik in sieraden.

 

 

 

 

parels kopen

Nu echte parels kopen bij Pure & Timeless

 

ervaringen pure & Timeless

De waardering van www.pureandtimeless.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 766 reviews.