COVID-19 Update: Wij zijn volledig operationeel en bereikbaar en kunnen uw aanvragen en bestellingen gewoon uitvoeren.
Ook de winkel is gewoon open voor max 2 personen tegelijk. Klik voor meer info.

Keurmerk webwinkel

"Oudste parel ter wereld" gevonden voor de kust van Abu Dhabi

Francis Hage 21-10-2019 175 0 0Een parel van ongeveer 8.000 jaar oud, gevonden op een prehistorische site voor de kust van het emiraat Abu Dhabi. Het is volgens archeologen de oudste natuurlijk gevormde parel die tot nu toe ontdekt is. "Dit maakt duidelijk dat heel wat van onze recente economische en culturele geschiedenis diepe wortels heeft die teruggaan tot de prehistorie", luidt het.

(bron www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/10/21/oudste-parel-ter-wereld-wordt-tentoongesteld-in-abu-dhabi)

Archeologen ontdekten de parel tijdens opgravingen op Marawah, een eilandje voor de westkust van Abu Dhabi, een van de zeven emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vormen. Het eiland is een belangrijke bron van informatie voor geschiedkundigen. Bijna 30 jaar geleden identificeerden experts er heel wat sites uit het neolithische tijdperk (de nieuwe steentijd, circa 11.000 tot 3.000 voor Christus, red).

"Tijdens recente archeologische opgravingen op een van de sites op Marawah ontdekten we een natuurlijk gevormde parel in de bodem", zegt Abdullah Khalfan Al Kaabi, directeur van de Archeological Survey Unit van het departement cultuur en toerisme van Abu Dhabi. "Via koolstofdating konden we de parel dateren op 5.800 tot 5.600 voor Christus." De parel is dus ongeveer 8.000 jaar oud en zou daarmee de oudste parel ter wereld zijn die tot nu toe ontdekt werd.
"Abu Dhabi belangrijk centrum voor de parelindustrie"


De parel-industrie was lange tijd dé motor van de economie van de Verenigde Arabische Emiraten. De handel stortte in in de jaren 30, onder meer door de eerste ontdekkingen van oliebronnen en de opkomst van zogenoemde cultuurparels uit Japan. De parel die nu gevonden is, is gevormd op natuurlijke wijze.

"De vondst is een bewijs dat de handel in parels al minstens tijdens het neolithicum bestond", zegt Al Kaabi. "Als we historische bronnen raadplegen, zien we ook meer dan één aanwijzing dat Abu Dhabi werd beschouwd als een van de belangrijkste centra van de parelhandel. Een Venetiaanse handelaar vermeldde Abu Dhabi in de 16e eeuw als een belangrijk centrum voor de parelhandel."

"Dit maakt duidelijk dat heel wat van onze recente economische en culturele geschiedenis diepe wortels heeft die teruggaan tot de prehistorie", zegt ook Mohamed Al Moebarak, de voorzitter van het departement voor cultuur en toerisme.
Handel met Mesopotamië

Op de site, die bestaat uit meerdere ingestorte stenen structuren uit het Neolithicum, vonden archeologen ook keramiek, kralen en parels gemaakt van schelpen en stenen, en speerpunten van vuursteen terug.

Experts vermoeden dat de oorspronkelijke bevolking de parels ruilden met inwoners van Mesopotamië (Irak, red), in ruil voor keramiek en andere goederen. De parels werden allicht ook gedragen als juweel.

De parel zal voor het eerst aan het grote publiek getoond worden op 30 oktober in het Louvre Abu Dhabi, bij de opening van de tentoonstelling "10.000 Years of Luxury".
Natuurlijke parels versus cultuurparels

Parels in de natuur ontstaan als een vreemd voorwerp per ongeluk binnendringt in de schelp van weekdieren zoals een mossel of een oester. Ter bescherming scheidt het weekdier stoffen om de indringer te omhullen. Er worden meerdere lagen afgezet, waardoor een glad, rond oppervlak ontstaat.  

Cultuurparels of gecultiveerde parels ontstaan op exact dezelfde wijze, alleen brengen kwekers hier bewust een vreemd object in waarrond dan een parelmoerlaag gelegd wordt. Tegenwoordig komen de meeste parels uit kwekerijen.


Klik hier en shop nu parels

Write a Comment


Ontdek nu onze sieraden!De waardering van www.pureandtimeless.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 352 reviews.

'Koopje': 320.000 euro voor grootste zoetwaterparel ter wereld

Zelf vinden we hem niet zo mooi maar de grootste parel ter wereld bracht wel 320.000 euro op.


Duurste parel ooit geveild in Geneve

Op een veiling van Sotheby's in Geneve is een record bedrag van 32 miljoen euro betaald voor een parelhanger van de Franse koningin Marie Antoinette. De verwachtte opbrengst van 1,8 miljoen werd daarmee ruimschoots overschreden.


De top 10 duurste parels ter wereld

Parels worden al jaren gewaardeerd om hun schoonheid en gedragen door de groten der aarde. Sommige parelsnoeren gaan al eeuwen van hand tot hand en zijn zeer exclusief en onbetaalbaar. Welke parels zijn het duurst? Wij hebben de duurste parels ter wereld voor u op een rijtje gezet.


Zeldzame natuurlijke parel met het woord Allah te koop aangeboden

Een zeldzame natuurlijke parel met de naam "The Allah Divine Al Lulu" wordt door het indiaase bedrijf Acharya's Amman Gems & Pearls L.L.P te koop aangeboden / geveild. Het bijzondere aan deze parels is dat de inscriptie, de naam Allah in het arabisch, ook natuurlijk is ontstaan.