Zelf zien en passen? Kom naar onze winkel.
Klik voor meer info.

Parel oorbellen – Must Have voor Dames én Heren

Francis Hage 24-05-2021 1017 0 0

Parel oorbellen, elke vrouw zou deze kleine glimmers in haar juwelenkistje moeten hebben. Elegant, modieus en zo makkelijk te combineren met uw kledingstijl dat u met één of twee paar parel oorbellen al genoeg accessoires heeft zodat u ze elke dag kunt dragen.
parel oorbellen met briljanten

Witgouden Zuidzee parel oorbellen met briljanten.

Oorsprong van oorbellen

Oorbellen bestaan zover we weten al zo’n 7000 jaar en zijn ontstaan in het oude Azië. De oude Egyptenaren droegen oorbellen om hun rijkdom en status te onderstrepen. In het oude Rome werden oorbellen voornamelijk gedragen door slaven en in het oude Griekenland door dames van lichte zeden. Rijken en edelen in het oude Griekenland en Rome droegen soms ook oorbellen maar deze waren dan bezet met parels of andere kostbare edelstenen om hun sociale status te benadrukken.

Egyptische sieraden waaronder oorbellen in het British Museum

Egyptische sieraden waaronder oorbellen in het British Museum.

In de middeleeuwen waren oorbellen afwisselend populair bij mannen totdat de katholieke kerk er in de 13e eeuw een punt achter zette door te verbieden om aanpassingen aan het lichaam, gaatjes in oren vielen hier ook onder, te doen. Dit was het moment dat oorbellen populair werden bij dieven, piraten en de laagste klasse van de bevolking.
Pas na de renaissance namen de mensen afstand van de regels van de kerk. Geprikte oren werden een ding bij jonge jongens van wie hun moeder haar man had verloren. De oorbel werd dan in het rechteroor gedragen. Een man die oorbellen in beide oren droeg was de laatst overgebleven stamhouder in zijn familie en hoefde daarom niet deel te nemen aan oorlogen zodat de familienaam behouden kon blijven.

Oorbellen in de huidige tijd

Na verloop van tijd zijn oorbellen voor mannen minder populair geworden en oorbellen voor vrouwen des te meer. Totdat in mei 2019 zanger Harry Styles met zijn doorzichtige Gucci jumpsuit en op blokhakken op het prestigieuze MET Gala de roze loper betrad met de meest trendy sieraden van het moment, de pareloorbel. Juist die pareloorbel bij zijn outfit zorgt voor piratenvibes met een vleugje vrouwelijkheid. Ook bij andere gelegenheden kiest Harry Styles voor vrouwelijke, ivoorwitte of lichtroze parels, steeds weer gecombineerd met vrouwelijke elementen uit de modebranche.

Harry Styles met een parel oorbel op het MET gala.

Harry Styles met een parel oorbel op het MET gala.

Dit is niet onopgemerkt gebleven, steeds meer mannen gaan op zoek naar een verrassende combi van zakelijk stoer en een vleugje vrouwelijkheid. Dit kan zijn met een eenvoudig, subtiel parelknopje of juist een gewaagde druppelparel, alles is mogelijk zolang het past bij de man die het draagt.

Hoe kiest u parel oorbellen?

Veel vrouwen dragen verschillende types oorbellen om de vorm van hun gezicht te accentueren of hun outfit te complimenteren. U draagt bijvoorbeeld lange oorbellen om uw hals en gezicht langer te laten lijken.  Een vuistregel is om oorbellen te kopen die het tegenovergestelde zijn van de vorm van uw gezicht. Heeft u een rond gezicht dan kunt u het beste met hoekige oorbellen voor de dag komen. Als u een vierkant gezicht heeft kiest u beter voor ronde vormen.


Lees ook: Hoe kiest u de juiste oorbellen bij de vorm van uw gezicht.


Parel oorbellen werden door de eeuwen heen uitsluitend gedragen door de rijkeren. Sterker nog er is een tijd geweest waar het verboden was voor “gewone mensen” om parels te dragen. Dit was uitsluitend voorbehouden aan edelen en mensen van koninklijke komaf.

Maxima parels
Lees ook: Koninklijke parels

Parel oorbellen kopen

Tegenwoordig zijn parel oorbellen voor iedereen bereikbaar. Er is de keuze uit oorhangers, oorknopjes of oorringen met parels al dan niet in goud of zilver. Daarnaast is het heel populair om parels en diamanten te combineren op oorbellen.  U heeft al een paar parel oorbellen met echte parels vanaf € 39,95 voor zilveren hangers met druppel parels. De meest verkochte parel oorbellen zijn oorknopjes met witte Akoya parels in goud of witgoud die in verschillende maten te verkrijgen zijn. 

Parels zijn er naast rond ook in druppel of traan vorm en de op dit moment populaire grillige barok parels. Met name de grillige barok Tahiti oorknoppen, de zogenaamde Keshi parels zijn ook erg gewild bij mannen.  
De luxere oorbellen zijn eigenlijk altijd voorzien van zoutwater parelsoorten zoals de Japanse Akoya parel, Tahiti parels of Zuidzee parels. Deze parels hebben een veel mooier luster, dat is de mate van glans, dan zoetwaterparels.


Oorbellen met parels zijn er in veel verschillende kleuren.
Oorbellen met witte parels

Oorbellen met roze parels

Oorbellen met grijze parels

Oorbellen met zwarte parels

Oorbellen met gouden parels


Parel oorbellen met echte parels koopt u het beste bij een juwelier of een parel specialist als Pure & Timeless. Let er bij het kopen van parels op dat u een certificaat van echtheid ontvangt zodat u er zeker van bent dat u echte parels heeft gekocht.  U kunt heel gemakkelijk zelf testen of parels echte parels zijn door twee parels langs elkaar te wrijven. U moet dan enige weerstand voelen, een soort schurend effect. Als de parels zonder weerstand over elkaar glijden en glad aanvoelen weet u direct dat het niet om echte parels gaat maar om bijvoorbeeld Majorica parels of glasparels. Dit zijn fabrieksmatig gemaakte parels en daar is helaas geen oester of mossel aan te pas gekomen.


Lees hier hoe u kunt zien of parels echt zijn

Bij Pure & Timeless kunt u parel sieraden kopen zonder zorgen. We zijn aangesloten bij de Stichting Webwinkelkeur een onafhankelijke organisatie. Zij controleren regelmatig of onze website aan de laatste regelgeving voldoet en treed op als bemiddelaar bij geschillen. Als u onverhoopt niet tevreden bent dan kunt u uw aankopen altijd binnen 30 dagen terug sturen.  
Sieraden boven de € 100,-- voorzien wij van een certificaat van echtheid en op al onze parelsieraden geven wij 2 jaar garantie. Verzenden is gratis vanaf € 49,95 daaronder berekenen wij slechte € 3.95 voor bezorging in Nederland. Wij verpakken onze parelsieraden altijd in een luxe bewaardoos en op verzoek pakken wij uw aankoop extra feestelijk in voor bijvoorbeeld een verjaardag of huwelijks jubileum.

Pure & Timeless parelwinkel


Naast online parel oorbellen bestellen kunt u ook terecht in onze parel winkel aan de Schoolstraat nummer 3 in Bussum. Pure & Timeless is de enige juweliers winkel in Nederland die gespecialiseerd is in alleen parels.
In de winkel is steeds een groot deel van onze collectie aanwezig. Onze medewerkers laten u, onder het genot van een lekker kopje koffie of thee, de verschillen tussen de soorten parels en de diverse oesterschelpen met eigen ogen zien en helpen u bij het maken van uw keuze. U kunt alle oorbellen uitgebreid passen om zo de perfecte set oorbellen te vinden.


Write a Comment

Francis Hage, auteur van dit artikelFrancis Hage.

Dit artikel is geschreven door Francis Hage, eigenaresse van Pure & Timeless.
Al sinds 2007 is zij druk met de in- en verkoop van parels en parelsieraden.
Daarnaast schrijft ze artikelen over parels die u hier maar ook in diverse magazines kunt teruglezen.

ervaringen pure & Timeless

De waardering van www.pureandtimeless.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 625 reviews.

Hoe kiest u de perfecte oorbellen bij de vorm van uw gezicht?

Oorbellen kopen kan soms lastig zijn. Hoe kiest u het juiste paar oorbellen die perfect matchen met uw outfit, maar vooral ook met de vorm van uw gezicht? Deze tips helpen u op weg om de perfecte set oorbellen te vinden die goed passen bij de contouren van uw gezicht.


Koninklijke parels

In 2013 verscheen een stuk over koninklijke parels in 50+ in de kijker. U kunt het hier teruglezen.