Zelf zien en passen? Kom naar onze winkel.
Klik voor meer info.

10 dingen die u nog niet wist over parels

Francis Hage 08-08-2018 1586 0 0

10 dingen die u nog niet wist over parels

Duurste parels

1. Parels zijn de enige edelstenen die door levende organismen gemaakt worden.

Hoewel ze worden gerekend tot edelstenen zijn parels de enige edelsteen die door een levend organisme gemaakt worden. Alle andere edelstenen zoals diamant, saffier en robijn ontstaan doordat magma uit de aarkorst onder grote druk afkoelt. Dat maakt dat parels een bijzondere plek onder de edelstenen innemen.

2. Het oogsten van parels uit schelpdieren doodt deze niet.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken overleven de oesters en mossels het kweken van parels. Ze worden opnieuw voorzien van een nucleus en weer gebruikt om meer parels te maken. Dit is enkele cycli mogelijk. Aan het eind van de levenscyclus van een pareloester wordt deze gegeten of gebruikt als veevoer.

3. Alle schelpdieren kunnen parels maken.

Akoya parels en andere zoutwaterparels komen uit oesters. Zoetwaterparels komen uit mosselen, maar in principe kunnen alle schelpdieren parels maken. Parels uit andere organismen dan mossels en oesters zijn zeer zeldzaam.

4. Elke parel is uniek.

Een parel is een natuurproduct, er zijn geen twee identieke. Zie je een parelketting die volledig uit gelijke parels bestaat dan is de kans groot dat deze nep is of als je met een vergrootglas kijkt kun je toch verschillen ontdekken.

5. De oudste parel stamt uit 5.500 voor christus.

Oudeste parel

De oudste parel ter wereld is ontdekt door Franse onderzoekers in de Verenigde Arabische Emiraten. De Umm al Quwain parel, genoemd naar de plek waar deze is gevonden, is door de onderzoekers gedateerd op 5.500 voor christus, dit maakt hem meer dan 7.500 jaar oud. Hiervoor was de oudste parel "slechts" 5000 jaar oud. Het oudste parelsieraad is een fragment dat gevonden is in de sarcofaag van een Persische princes uit 520 voor christus.

6. Bijna alle parels zijn gecultiveerde of gekweekte parels.

In één op de 15.000 oesters ontstaat een parel. Dat maakt natuurlijke parels zo zeldzaam dat het zoeken niet rendabel meer is. Daarnaast zijn natuurlijke parels veelal van mindere kwaliteit dan gekweekte. 99% van de verhandelde parels zijn dan ook gekweekte parels.

7. Parels krijgen hun kleur van de schelp waarin ze groeien.

Iedereen kent de ivoorwitte parels maar ze gaan van wit naar goud en van paars naar bijna zwart en alles er tussen. Zelfs uit één schelp kunnen parels van verschillende kleuren ontstaan.

8. Parels werken gebruikt als betaalmiddel.

In 1916 kocht Jacques Cartier de grond voor zijn winkels aan 5th Avenue in New York met een parelsnoer. Toen de vrouw van een treinmagnaat haar oog had laten vallen op een van Cartier's parelkettingen deed Cartier haar een bijzonder aanbod. Hij bood aan om het parelsnoer van natuurlijke parels (geschatte waarde 1 miljoen) te ruilen voor haar huis aan 5th Avenue in New York. De deal werd geaccepteerd. Vandaag de dag is het pand in New York getransformeerd tot een van de meest luxe winkels ter wereld en nog steeds de grootste winkel van Cartier.

9. Het koningshuis "hergebruikt" parels.

De parels die je de huidige leden van het Koninklijk huis ziet dragen zijn soms al meerdere generaties in het bezit van de koninklijke familie. De sieraden waarin ze zijn verwerkt worden soms aangepast aan de huidige tijd waarbij de parels worden hergebruikt.

10. Een parel kan een prima belegging zijn.

Een van de duurste parels op de wereld is in 1969 gekocht door acteur Richard Burton voor zijn vrouw Elizabeth Tailor voor $37.000. In 2011 is deze door Christie's verkocht voor 11.8 miljoen dollar.

parels kopen

Write a Comment

Francis Hage, auteur van dit artikelFrancis Hage.

Dit artikel is geschreven door Francis Hage, eigenaresse van Pure & Timeless.
Al sinds 2007 is zij druk met de in- en verkoop van parels en parelsieraden.
Daarnaast schrijft ze artikelen over parels die u hier maar ook in diverse magazines kunt teruglezen.

ervaringen pure & Timeless

De waardering van www.pureandtimeless.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 640 reviews.

9 Redenen waarom elke vrouw parels moet hebben

Elke vrouw heeft een basic set sieraden nodig. Hier leest u waarom parels een onmisbaar accessoire zijn in uw juwelenkistje


'Koopje': 320.000 euro voor grootste zoetwaterparel ter wereld

Zelf vinden we hem niet zo mooi maar de grootste parel ter wereld bracht wel 320.000 euro op.


Soorten parels en verschillende vormen

Welke verschillende soorten parels kennen we en wat zijn hun unieke eigenschappen en vormen?


Luxe cadeau voor haar

Bent u op zoek naar een luxe cadeau voor haar dan kunt u haar verrassen met een parel sieraad van Pure & Timeless. Met een van onze parelsieraden kiest u een origineel cadeau dat altijd past. Een sieraad met parels is tijdloos, altijd in de mode en heeft een luxe uitstraling.


Parels als bruidssieraden of trouwsieraden

Parels worden door de eeuwen heen veel gedragen door bruiden. Waarom is dat eigenlijk?


Winkel Pure & Timeless 4 jaar open

De winkel van Pure & Timeless werd op 30 november 2014 feestelijk geopend door Viola Holt. Tijd voor een terugblik.


Parels. Tijdloze accessoires voor elke vrouw

Wat hebben Jackie Kennedy, Grace Kelly, Marilyn Monroe, Ophrah Winfrey en Angelina Jolie met elkaar gemeen? Hun liefde voor parels! De oude Egyptenaren waren het eerste volk die deze 'De juwelen uit de Zee' gebruikten om te verwerken in hun luxe sieraden.


Meisje met de parel

Iedereen kent haar maar niemand weet wie ze écht is, deze jonge dame met haar sprankelende ogen en haar bijzondere pareloorbel. Is het een echte parel? Francis Hage geeft haar mening.


Ons bedrijf in "Gooisch als lifestyle"

Een leuk artikel over Pure & Timeless in "Gooisch als lifestyle"


Win pareloorbellen met Zin magazine

U kunt nu Tahiti pareloorbellen van Pure & Timeless winnen met Zin magazine. Lees verder


De top 10 duurste parels ter wereld

Parels worden al jaren gewaardeerd om hun schoonheid en gedragen door de groten der aarde. Sommige parelsnoeren gaan al eeuwen van hand tot hand en zijn zeer exclusief en onbetaalbaar. Welke parels zijn het duurst? Wij hebben de duurste parels ter wereld voor u op een rijtje gezet.


PERSBERICHT – Pure & Timeless viert 12,5-jarig bestaan met pure en tijdloze parelsieraden

Parels zijn nog altijd puur en tijdloos volgens Francis Hage, eigenaresse van Pure & Timeless parelsieraden uit Bussum. Wie bij een parelketting denkt aan iets dat alleen omaatjes dragen heeft het mis. Parels zijn tijdloze juwelen, zo uit de zee afkomstig. Een duurzaam en waardevol sieraad dat g


Zuidzee parels: zeldzaam en kostbaar

Elke vrouw zou er een moeten hebben, een parelketting. Dit sieraad is tijdloos en past bij elke kledingstijl. Als we denken aan parels dan zijn de ronde witte glimmers het eerste waar we aan denken.