10 dingen die u nog niet wist over parels

Francis Hage 08-08-2018 24 0

10 dingen die u nog niet wist over parels

Duurste parels

1. Parels zijn de enige edelstenen die door levende organismen gemaakt worden.

Hoewel ze worden gerekend tot edelstenen zijn parels de enige edelsteen die door een levend organisme gemaakt worden. Alle andere edelstenen zoals diamant, saffier en robijn ontstaan doordat magma uit de aarkorst onder grote druk afkoelt. Dat maakt dat parels een bijzondere plek onder de edelstenen innemen.

2. Het oogsten van parels uit schelpdieren doodt deze niet.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken overleven de oesters en mossels het kweken van parels. Ze worden opnieuw voorzien van een nucleus en weer gebruikt om meer parels te maken. Dit is enkele cycli mogelijk. Aan het eind van de levenscyclus van een pareloester wordt deze gegeten of gebruikt als veevoer.

3. Alle schelpdieren kunnen parels maken.

Akoya parels en andere zoutwaterparels komen uit oesters. Zoetwaterparels komen uit mosselen, maar in principe kunnen alle schelpdieren parels maken. Parels uit andere organismen dan mossels en oesters zijn zeer zeldzaam.

4. Elke parel is uniek.

Een parel is een natuurproduct, er zijn geen twee identieke. Zie je een parelketting die volledig uit gelijke parels bestaat dan is de kans groot dat deze nep is of als je met een vergrootglas kijkt kun je toch verschillen ontdekken.

5. De oudste parel stamt uit 5.500 voor christus.

Oudeste parel

De oudste parel ter wereld is ontdekt door Franse onderzoekers in de Verenigde Arabische Emiraten. De Umm al Quwain parel, genoemd naar de plek waar deze is gevonden, is door de onderzoekers gedateerd op 5.500 voor christus, dit maakt hem meer dan 7.500 jaar oud. Hiervoor was de oudste parel "slechts" 5000 jaar oud. Het oudste parelsieraad is een fragment dat gevonden is in de sarcofaag van een Persische princes uit 520 voor christus.

6. Bijna alle parels zijn gecultiveerde of gekweekte parels.

In één op de 15.000 oesters ontstaat een parel. Dat maakt natuurlijke parels zo zeldzaam dat het zoeken niet rendabel meer is. Daarnaast zijn natuurlijke parels veelal van mindere kwaliteit dan gekweekte. 99% van de verhandelde parels zijn dan ook gekweekte parels.

7. Parels krijgen hun kleur van de schelp waarin ze groeien.

Iedereen kent de ivoorwitte parels maar ze gaan van wit naar goud en van paars naar bijna zwart en alles er tussen. Zelfs uit één schelp kunnen parels van verschillende kleuren ontstaan.

8. Parels werken gebruikt als betaalmiddel.

In 1916 kocht Jacques Cartier de grond voor zijn winkels aan 5th Avenue in New York met een parelsnoer. Toen de vrouw van een treinmagnaat haar oog had laten vallen op een van Cartier's parelkettingen deed Cartier haar een bijzonder aanbod. Hij bood aan om het parelsnoer van natuurlijke parels (geschatte waarde 1 miljoen) te ruilen voor haar huis aan 5th Avenue in New York. De deal werd geaccepteerd. Vandaag de dag is het pand in New York getransformeerd tot een van de meest luxe winkels ter wereld en nog steeds de grootste winkel van Cartier.

9. Het koningshuis "hergebruikt" parels.

De parels die je de huidige leden van het Koninklijk huis ziet dragen zijn soms al meerdere generaties in het bezit van de koninklijke familie. De sieraden waarin ze zijn verwerkt worden soms aangepast aan de huidige tijd waarbij de parels worden hergebruikt.

10. Een parel kan een prima belegging zijn.

Een van de duurste parels op de wereld is in 1969 gekocht door acteur Richard Burton voor zijn vrouw Elizabeth Tailor voor $37.000. In 2011 is deze door Christie's verkocht voor 11.8 miljoen dollar.

parels kopen