Zelf zien en passen? Kom naar onze winkel.
Klik voor meer info.

Akoya parels: de kinderen van de zee

Francis Hage 08-01-2021 4766 0

Akoya parels:

Als u denkt aan parels denkt u waarschijnlijk aan Akoya parels. Prachtige ronde ivoorwitte parels met een enorme glans, verwerkt in prachtige parel sieraden.

Akoya parels

Akoya parels met hun hoge luster.

Mikimoto

Als we het hebben over Akoya parels moeten we het hebben over de man waarmee het allemaal begon: Kokichi Mikimoto, de “vader” van de gekweekte parels. Het was Mikimoto die in 1890 begon met het proberen te kweken van Akoya parels. Sindsdien is zijn naam zowat synoniem voor deze parelsoort. Mikimoto is de uitvinder van de nucleus methode om een oester een parel te laten produceren.

Mikimoto

Mikimoto.


Hij ontdekte dat je door een kern (nucleus) van kalk of parelmoer in een oester te implanteren, samen met een stukje weefsel van een andere oester, de oester deze indringer begint in te pakken met parelmoer. Hierdoor ontstaat een parel. In 1916 werd deze methode geperfectioneerd en konden er op commerciële schaal parels van hoge kwaliteit gekweekt worden. Mikimoto parels staan internationaal zeer hoog aangeschreven en het bedrijf is uitgegroeid tot een van de meest grote en luxe leveranciers van parelsieraden.

Vrij vertaald uit het Japans betekent Akoya: mijn kind. Hierdoor staan Akoya parels ook wel bekend als de kinderen van de zee.


De kweek van Akoya parels

Akoya parels zijn afkomstig uit de Pinctada fucata martensii oester. Een relatief kleine oestersoort die voornamelijk gedijt in de wateren rondom Japan. Deze oester produceert parels tussen de 3 mm en de 9,5 mm. Soms is er een uitschieter van 10 mm. Deze parels staan bekend om hun mooie ronde vorm en prachtige diepe luster, dat is de mate van glans.
Een akoya oester met parel

Een Akoya oester.


Waar de oesters vroeger nog met de hand moesten worden opgedoken worden ze tegenwoordig opgekweekt in speciale kwekerijen. De oesters moeten zo’n 3 jaar groeien voordat ze groot genoeg zijn om een kern te ontvangen en parels kunnen produceren. Ze zijn dan gegroeid tot ongeveer 7 cm in doorsnede. Een Akoya oester leeft ongeveer 8 a 9 jaar en kan in die tijd meerdere parels produceren. Een Akoya oester heeft een maximale doorsnede van 8 a 9 cm.
Zodra de oester is voorzien van een kern (nucleus) begint de vorming van een parel. De oesters worden in manden of netten in de zee gehangen en blijven daar minimaal 18 tot 24 maanden. Voor grotere parels kan dit nog enkele jaren langer zijn. Tijdens de groeiperiode worden de oesters regelmatig naar boven gehaald om ze te ontdoen van algen en andere aanslag en om te controleren hoe goed de parels groeien.

De oogst van Akoya parels

Als de parels groot genoeg zijn worden ze geoogst. De oesters worden boven water gehaald, geopend en ontdaan van hun kostbare lading. Als de oester niet meer gebruikt kan worden wordt het vlees gegeten of verwerkt tot kunstmest of veevoer. De schelpen worden gebruikt om sieraden mee te maken of bijvoorbeeld vermalen om te dienen als wegbedekking.
De parels worden vervolgens gesorteerd op grootte, kleur, vorm en kwaliteit. Het sorteren is een minutieus proces dat door zeer geoefende specialisten gedaan wordt.  

Akoya parel beoordeling op kwaliteit

Het beoordelen van de Akoya oogst.

De verkoop van Akoya parels

De parel oogst van de kwekers wordt op speciale veilingen verkocht in hoeveelheden van ‘500 momme’. Een momme, spreekt u uit als “mohm-may” en is een traditionele Japanse maat eenheid die zowat alleen in de parel industrie nog gebruikt wordt. 500 momme is een emmertje met een inhoud van ongeveer 2 kilo.  

veiling van akoya parels

Veiling van Akoya parels in 'emmertjes'.


Dit is de enige manier waarop Japanse parelkwekers hun oogst verkopen. De kopers van deze “emmertjes” parels verwerken deze voordat ze op speciale edelstenen beurzen verkocht worden aan parel juweliers van over de hele wereld. De parels worden in grote draaiende trommels gedaan voor een polijst effect. Dit verhoogt de mate van glans. Meestal worden de parels doorboord en op strengen van ca. 40 cm gedaan maar er is ook een markt voor ongeboorde parels. Ook wordt een deel van de parels met organische verf gekleurd en verkocht als zwarte akoya parels.
Vanaf de edelstenen beurzen vinden de parels hun weg naar juweliers en goudsmeden over de hele wereld waar ze worden verwerkt tot sieraden en verkocht aan particulieren.

AAA kwaliteit akoya parels

Akoya parels klaar voor de verkoop.

Akoya parels zijn wereldwijd zeer geliefd bij film- en tv sterren en politici. Ook in de fashion industrie worden Akoya parels jaar in jaar uit gebruikt in de meest exclusieve designs. De prijzen voor een Akoya parelketting variëren van ongeveer € 300,- euro voor een A+ kwaliteit collier van 5 mm parels tot wel € 3000,- euro voor een 9 tot 9,5 mm collier in AAA+ kwaliteit. Koop Akoya parels altijd met een certificaat van echtheid van een gerenommeerde juwelier of van een echte parel specialist zoals Pure & Timeless.

Klik hier voor onze sieraden met akoya parels.
Francis Hage, auteur van dit artikelFrancis Hage.

Dit artikel is geschreven door Francis Hage, eigenaresse van Pure & Timeless.
Al sinds 2007 is zij druk met de in- en verkoop van parels en parelsieraden.
Daarnaast schrijft ze artikelen over parels die u hier maar ook in diverse magazines kunt teruglezen.

ervaringen pure & Timeless

De waardering van www.pureandtimeless.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 766 reviews.

Parels kopen, Waar moet u op letten?

Parels kopen is niet iets dat u dagelijks doet. Doordat u er nog weinig van weet lijkt het misschien lastig maar met onze handleiding parels kopen wordt het een stuk gemakkelijker. Parels kopen gaat in een aantal stappen die we hier bespreken.


De top 10 duurste parels ter wereld

Parels worden al jaren gewaardeerd om hun schoonheid en gedragen door de groten der aarde. Sommige parelsnoeren gaan al eeuwen van hand tot hand en zijn zeer exclusief en onbetaalbaar. Welke parels zijn het duurst? Wij hebben de duurste parels ter wereld voor u op een rijtje gezet.


Waar komen parels vandaan?

In deze blog post nemen we u mee naar een aantal plaatsen waar parels zorgvuldig gekweekt en geoogst worden. Op deze manier krijgt u hopelijk wat extra waardering voor de verschillende soorten parels en hun afkomst. Wie weet koopt u de volgende keer parels op basis van die afkomst.


Tahiti parels: schoonheden uit de Pacific

Zwarte parels zijn sinds de jaren 70 in trek. Dat is de tijd waarin diverse Hollywood sterren zoals Elizabeth Taylor de donkere parels ontdekten en deze exotische parels tot een geliefd status symbool maakten.


Wat is het verschil tussen zoetwaterparels en zoutwaterparels?

Parels zijn al eeuwen lang geliefd om hun glans en vele vormen en kleuren. Of u nu op zoek bent naar een sieraad voor bij een zakelijke outfit, een casual outfit of een bruidssieraad met parels komt u altijd goed voor de dag.