Extra openingstijden winkel tijdens feestdagen. Klik hier voor info.

Keurmerk webwinkel

Zoetwaterparels

Alles over zoetwaterparels


Zoetwaterparels worden gekweekt in diverse zoetwater meren in onder andere China, Indonesie, Japan en Amerika. De mosselschelpen worden "geopereerd" en voorzien van meerdere stukjes epitheelweefsel. Dit weefsel maakt laagjes parelmoer aan. In een periode van 10 maanden tot maximaal 6 jaar ontstaat er een parel, opgebouwd uit meerdere lagen parelmoer.

De zoetwaterparels bestaan uit massief parelmoer omdat er, in tegenstelling tot zoutwaterparels geen kern is geplaatst in de schelp, hierdoor zijn er maar weinig zoetwaterparels perfect rond. Na het oogsten worden de parels geselecteerd op afmeting, vorm en kleur. De natuurlijke parelkleuren van de zoetwaterparel zijn; ivoorwit, zalmroze, lavendelroze en bleekgrijs. De binnenkant van de mosselschelp bepaalt de uiteindelijke natuurlijke kleur van de parel.


Er bestaan ook donkergrijze, blauw-paarse en groenachtige zoetwaterparels, dit is echter geen natuurlijke parelkleur, zoals deze bij Tahiti parels (zoutwater) wel als natuurlijke kleur voorkomt. De donkere kleur verkrijgen de zoetwaterparels door een hitte-behandeling / laserbehandeling. Deze behandeling zorgt ervoor dat de parels een donkere kleur krijgen zonder dat ze afgeven of verkleuren.

De zoetwaterparels zijn er in de klassiek ronde vorm maar ook verkrijgbaar in grillige barokvormen, als rijstparels, muntparels (coin), biwaparels (langwerpig) en keshiparels, grillig met extreem hoge glans (luster) van binnenuit. De zoetwaterparels zijn in vergelijk met zoutwater varianten voordeliger in aanschaf, dit heeft alles te maken met de relatief korte tijdsduur van de kweek en het feit dat de mosselschelpen voordeliger zijn in aanschaf en minder snel ziek worden. Evenals bij de zoutwaterparels worden de zoetwaterparels beoordeelt op vorm, maat en oneffenheden op het oppervlak, de parel krijgt een waarde van Barok-AB-A-AA-AA+-AAA-AAA+.

In het verleden hebben zoetwaterparels negatief in het daglicht gestaan, er werden in de jaren ’70 massa’s rijstparels aangeboden van slechte kwaliteit, welke vaak ook nog een verfbad kregen om hierdoor in knalgeel of felpaars lang snoer voor weinig verkocht te kunnen worden. Deze zogenaamde Hanekam mossel kreeg wel zo’n 50 stukjes weefsel ingebracht en produceerde in korte tijd zeer broze rijstparels.
Pas vanaf 1980 is deze markt verdwenen en kozen kwekers voor de driehoek mossel, die wel minder produceert, (maximaal 12-16 stukjes weefsel) maar wel parels van een veel hogere kwaliteit levert.

De zoetwaterparels welke wij importeren worden na binnenkomst nogmaals geselecteerd op kwaliteit, kleur en maat. Vervolgens worden zij door ons in het atelier verwerkt tot sieraad. In onze winkel in Bussum kunnen wij u een ruim assortiment zoetwaterparels laten zien, alsook de mosselschelpen waarin zij gevormd worden.Om de zoetwaterparels mooi te houden kunt u deze het best vaak dragen. De parels nemen vet uit de huid en vocht uit de lucht op en zullen hierdoor nog meer gaan glimmen. Bij het ontbreken van vocht zullen de parels uitdrogen. De parels kunnen niet goed tegen chemische stoffen welke in parfum, haarlak en chloorwater te vinden zijn. Ook afwaswater en andere chemische sopjes zijn zullen uw parels doen aftakelen. Doe daarom uw parels pas aan wanneer u klaar bent met make up en haar en weer af wanneer u in bad of onder de douche stapt.

Pure & Timeless verwerkt de diverse typen zoetwaterparels tot elk gewenst parelsieraad. In de winkel kunt u (desgewenst op afspraak) de diverse stijlen, kleuren en kwaliteiten Zoetwater parels bekijken. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor het gemak van uw aankoop doen via onze webshop, met - of zonder telefonisch contact omtrent uw wensen. Vervolgens maken wij binnen een aantal dagen voor u het gewenste sieraad op maat, natuurlijk met de door u uitgekozen sluiting, geleverd in een Pure & Timeless bewaardoos.

Bij de aankoop van een hogere kwaliteit Zoetwater parels (vanaf AA kwaliteit) ontvangt u van ons een echtheidscertificaat en 2 jaar garantie.
 

Bekijk ons grote aanbod sieraden met zoetwaterparels

De waardering van www.pureandtimeless.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 118 reviews.