Zelf zien en passen? Kom naar onze winkel.
Klik voor meer info.

Wat zijn Akoya parels?

Alles over Akoya parels

akoyaparels in schelp

Waarom zijn Akoya parels zo gewild?

Akoya behoren tot de meest gewilde parels vanwege hun prachtige ronde vorm en intense glans (luster). Deze parels met hun meestal ivoorwitte,  maar soms ook champagne of licht roze kleur worden verwerkt tot de prachtigste sieraden die u een gevoel van pure luxe geven. Akoya parels zijn tijdloos en waardevast en worden van generatie op generatie doorgegeven.
Met een Akoya parelsieraad heeft u een perfect geschenk voor een bijzonder moment.

 

Akoya parel oester

Waar komen Akoya parels vandaan?

Wanneer u op zoek bent naar een tijdloos en klassiek parelcollier van hoge kwaliteit en met een enorm luster (glans van binnenuit) kunt niet om de Akoya zoutwaterparel heen. Akoya parels zijn voornamelijk afkomstig uit de wateren rondom Japan. De Akoya parel wordt gekweekt in de oester 'Pinctada fucata', een kleine, lichtgrijze/ivoorwitte schelp en komt oorspronkelijk uit Japan. De Akoya werd vroeger standaard aangeduid als 'Cultivéparel'. De parels worden momenteel ook in Indonesië en China gekweekt in dezelfde kwaliteit (en soms nog beter) als in het geboorteland Japan. De vertaling van Akoya is "mijn kind" maar de intepretatie laat zich vertalen als "kinderen van de zee".

Hoe worden Akoya parels gekweekt?

Akoya oogstDe Akoya parels worden gekweekt vanaf 4 mm tot maximaal 9 mm. In de oesters worden bolletjes kalk ingebracht samen met een stukje epitheelweefsel wat er voor zorgt dat de parelmoerlagen zich afzetten tegen de bolletjes. Afhankelijk van de gewenste maat worden de parels in een periode van 2 tot 5 jaar gekweekt. Tijdens deze groei periode moeten de schelpen regelmatig worden ontdaan van wier en algen en parasieten. De kwekers is er alles aan gelegen om de leefomgeving van deze oesters zo schoon en constant mogelijk te houden. Na de oogst worden de oesters terug geplaatst in zee voor een rustperiode, na deze periode kunnen ze weer opnieuw worden gebruikt als kweekoester.

Wanneer u de Akoya parel met een vergrootglas bekijkt zult u zien dat de opbouw van de parelmoerlagen anders is dan bij de zoetwaterparel.

Akoya parels geknooptDe lagen parelmoer bij de Akoya zijn dunner en liggen als olievlekken over elkaar. Ook de structuur van de parelmoerlaag bij het boorgat is anders dan bij de zoetwaterparel. Bij de Akoya komt het voor dat er een lichte ophoping van parelmoer ontstaat, soms uitlopend in een punt. Vaak is dit ook de plek waar de Akoya parels worden ingeboord. De vele lagen parelmoer zorgen voor een extreme glans (spiegeleffect) in de parel, hoe hoger de kwaliteit hoe hoger ook het luster (glans van binnenuit) van de parel. De Akoya parel kent een diversiteit in natuurlijke parelkleuren/tinten, van lichtgrijs naar zilverwit, ivoorwit, tot champagne naar lichtroze.

De kleur van de binnenkant van de oesterschelp bepaalt uiteindelijk de kleur van de te vormen parel. In onze winkel in Bussum kunnen wij u diverse Akoya oesterschelpen laten zien. Er zijn ook zwarte Akoyaparels echter zijn dit grijze Akoya parels welke een laserbehandeling hebben ondergaan. Alvorens de parels worden geknoopt worden ze vanuit de kwekerij geselecteerd op vorm, maat, kleur en kwaliteit. Hoe ronder de parel, hoe minder plekjes op het pareloppervlak en hoe hoger het luster van de parel, hoe hoger ook de kwaliteit is.

Om de Akoya parels mooi te houden kunt u deze het best zo vaak mogelijk dragen. De parels nemen vet uit de huid en vocht uit de lucht op en zullen hierdoor nog meer gaan glimmen. Bij het ontbreken van vocht zullen de parels uitdrogen en uiteindelijk verpulveren,dit is zichtbaar bij een antiek Akoya collier dat bijvoorbeeld lange tijd in een dicht kluis is bewaard.
De parels kunnen niet goed tegen chemische stoffen welke in parfum, haarlak en chloorwater te vinden zijn. Ook afwaswater en andere chemische sopjes zullen uw parels doen aftakelen. Doe daarom uw parels pas aan wanneer u klaar bent met uw make up en haar en weer af wanneer u in bad of onder de douche stapt.

Pure & Timeless verwerkt Akoya parels tot elk gewenst parelsieraad. In de winkel kunt u (desgewenst op afspraak) de diverse stijlen, kleuren en kwaliteiten Akoya parels bekijken. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor het gemak van uw aankoop doen via onze webshop, met - of zonder telefonisch contact omtrent uw wensen. Vervolgens maken wij binnen een aantal dagen voor u het gewenste sieraad precies op maat, natuurlijk met de door u uitgezochte sluiting, geleverd in een Pure & Timeless bewaardoos.

Bij de aankoop van Akoya parels ontvangt u van ons altijd een echtheidscertificaat en 2 jaar garantie.


parels kopen


 

Verschillende kwaliteiten Akoya parels

 

Akoya kwaliteit
 
Beschrijving

Hanadama Akoya parels

 • Minimale dikte parelmoer van 0.4mm.
 • Hoog Luster met een zeer hoge mate van reflectie.
 • Je kunt je eigen gezicht scherp weerspiegeld zien in het oppervlak van de parel.
 • Gereflecteerde lichtbronnen zijn scherp te zien in het oppervlak van de parel.
 • Oppervlak 95 tot 99% vrij van onzuiverheden.
 • Nagenoeg identieke parels als het gaat om kleur, luster, vorm en grootte.
 
AAA kwaliteit Akoya
 • Zichtbaar dik parelmoer van 0.4mm of meer.
 • Hoog Luster met een zeer hoge mate van reflectie.
 • Je kunt je eigen gezicht scherp weerspiegeld zien in het oppervlak van de parel.
 • Gereflecteerde lichtbronnen zijn scherp te zien in het oppervlak van de parel.
 • Oppervlak 95 tot 99% vrij van onzuiverheden.
 • Nagenoeg identieke parels als het gaat om kleur, luster, vorm en grootte.
 
AA+ kwaliteit Akoya parels
 • Zichtbaar dik parelmoer.
 • Hoog Luster met een zeer hoge mate van reflectie.
 • Je kunt je eigen gezicht weerspiegeld zien in het oppervlak van de parel.
 • Gereflecteerde lichtbronnen zijn goed te zien in het oppervlak van de parel. Enige mate van onscherpte is te zien.
 • Oppervlak 90 tot 95% vrij van onzuiverheden.
 • Bijna perfecte matching parels als het gaat om kleur, luster, vorm en grootte. Zeer kleine onderlinge verschillen.
Akoya parels AA kwaliteit
 • Dunner parelmoer.
 • Goed Luster met een mooie reflectie.
 • Gereflecteerde lichtbronnen hebben onscherpe satijnachtige randen.
 • Oppervlak 80 tot 85% vrij van onzuiverheden.
 • Goede matching van de parels. Weinig variatie in kleur, luster , vorm en grootte.
A kwaliteit Akoya parels
 • Dun parelmoer .
 • Luster is laag met weinig reflectie.
 • Gereflecteerde lichtbronnen hebben onscherpe satijnachtige randen.
 • Oppervlak 70% vrij van onzuiverheden.
 • Goede matching van de parels. Weinig variatie in kleur, luster , vorm en grootte.

Hanadama betekend vrij vertaald vanuit het Japans "Ronde Bloem". Dit is de hoogste waardering die een Akoya parel kan hebben. Zelfs de waardering Hanadama betekend niet dat de parel geen kleine onzuiverheden kan bevatten. Hierom kun je geen enkele parel het predikaat 100% perfect meegeven. Het blijft een natuurproduct.

 

Bekijk nu onze collectie Akoya  parels


Klik hier voor een nog uitgebreider artikel over Akoya parels

 

 

 

ervaringen pure & Timeless

De waardering van www.pureandtimeless.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 764 reviews.