Extra openingstijden winkel tijdens feestdagen. Klik hier voor info.

Keurmerk webwinkel

Wat zijn Akoya parels?

Alles over Akoya parels 

Wanneer u op zoek bent naar een tijdloos en klassiek parelcollier van hoge kwaliteit en met een enorm luster (glans van binnenuit) kunt niet om de Akoya zoutwaterparel heen. De Akoya (De Japanse betekenis is: 'Mijn Kind') wordt gekweekt in de oester 'Pinctada fucata', een kleine, lichtgrijze/ivoorwitte schelp en komt oorspronkelijk uit Japan. De Akoya werd vroeger standaard aangeduid als 'Cultivéparel'. De parels worden momenteel ook in Indonesie en China gekweekt in dezelfde kwaliteit (en soms nog beter) als in het geboorteland Japan.

De Akoya parels worden gekweekt vanaf 4 tot maximaal 9 mm. In de oester worden bolletjes kalk ingebracht en een stukje epiteelweefsel wat zorgt dat de parelmoerlagen zich afzetten tegen de bolletjes. Afhankelijk van de gewenste maat worden de parels in een periode van 2 tot 5 jaar gekweekt. Na de oogst worden de oesters terug geplaatst in zee voor een rustperiode, na deze periode kunnen ze weer opnieuw worden gebruikt als kweekoester.

Wanneer u de Akoya parel met een vergrootglas bekijkt zult u zien dat de opbouw van de parelmoerlagen anders is dan bij de zoetwaterparel.

De lagen parelmoer bij de Akoya zijn dunner en liggen als olievlekken over elkaar. Ook de structuur van de parelmoerlaag bij het boorgat is anders dan bij de zoetwaterparel. Bij de Akoya komt het voor dat er een lichte ophoping van parelmoer ontstaat, soms uitlopend in een punt. Vaak is dit ook de plek waar de Akoya parels worden ingeboord. De vele lagen parelmoer zorgen voor een extreme glans (spiegeleffect) in de parel, hoe hoger de kwaliteit hoe hoger ook het luster van de parel. De Akoya parel kent een diversiteit in natuurlijke parelkleuren/tinten, van lichtgrijs naar zilverwit, ivoorwit, tot champagne naar lichtroze.

De kleur van de binnenkant van de oesterschelp bepaalt uiteindelijk de kleur van de te vormen parel. In onze winkel in Bussum kunnen wij u diverse Akoya oesterschelpen laten zien. Er zijn ook zwarte Akoyaparels echter zijn dit grijze Akoya parels welke een laserbehandeling hebben ondergaan. Alvorens de parels worden geknoopt worden ze vanuit de kwekerij geselecteerd op vorm, maat, kleur en kwaliteit. Hoe ronder de parel, hoe minder plekjes op het pareloppervlak en hoe hoger het luster van de parel, hoe hoger ook de kwaliteit is.

Om de Akoya parels mooi te houden kunt u deze het best vaak dragen. De parels nemen vet uit de huid en vocht uit de lucht op en zullen hierdoor nog meer gaan glimmen. Bij het ontbreken van vocht zullen de parels uitdrogen en uiteindelijk verpulveren,dit is zichtbaar bij een antiek Akoya collier dat lange tijd in een dicht kluis is bewaard. De parels kunnen niet goed tegen chemische stoffen welke in parfum, haarlak en chloorwater te vinden zijn. Ook afwaswater en andere chemische sopjes zijn zullen uw parels doen aftakelen. Doe daarom uw parels pas aan wanneer u klaar bent met make up en haar en weer af wanneer u in bad of onder de douche stapt.

Pure & Timeless verwerkt Akoya parels tot elk gewenst parelsieraad. In de winkel kunt u (desgewenst op afspraak) de diverse stijlen, kleuren en kwaliteiten Akoya parels bekijken. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor het gemak van uw aankoop doen via onze webshop, met - of zonder telefonisch contact omtrent uw wensen. Vervolgens maken wij binnen een aantal dagen voor u het gewenste sieraad op maat, natuurlijk met de door u uitzochte sluiting, geleverd in een Pure & Timeless bewaardoos.

Bij de aankoop van een hogere kwaliteit Akoya parels (vanaf AA kwaliteit) ontvangt u van ons een echtheidscertificaat en 2 jaar garantie.

 

Shop nu onze collectie Akoya parels

 

 

 

 

De waardering van www.pureandtimeless.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 118 reviews.