Extra openingstijden winkel tijdens feestdagen. Klik hier voor info.

Keurmerk webwinkel

Wat zijn Zuidzee parels?

Alles over Zuidzee parels

 

 

De Zuidzeeparel oester ( Pinctada maxima) is met recht de ‘Koningin Maxima’ van de parels. Misschien is het geen toeval dat onze eigen Koningin ook zo dol is op Zuidzee parels en ze vaak draagt. De Zuidzee pareloester is de grootste en zeldzaamste van alle pareloesters en produceert het beste en mooiste parelmoer van alle weekdieren. Deze Zuidzeeparels worden gekweekt in de wateren bij Australie, de Filipijnen en Indonesie, deze laatste 2 landen leveren momenteel de mooiste kwaliteit gouden Zuidzee parels.


De omvang (van wel 10-20 mm),het beperkte kweekgebied en een lang kweekproces maakt deze parels tot zeer zeldzaam en daardoor kostbaar. Slechts 10-30% van de gekweekte parels is perfect rond en daarbij zijn dit type oesters zeer gevoelig voor ziekten en stress.


Diverse jaren is geprobeerd om het kweekterrein van de Zuidzeeparels uit te breiden, echter met weinig succes omdat de oesters niet buiten hun eigen natuurlijke omgeving gedijen.

De natuurlijke kleuren (de oesterschelp zelf bepaalt de kleur) varieren van zilverwit, roomwit tot honinggoud. De glans van binnenuit (het luster) van de Zuidzeeparels is enorm. Deze glans komt door de hoeveelheid parelmoerplaatjes (argoniet) welke als vele laagjes over elkaar heen liggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kweek


Tijdens de kweek wordt er een kalkbolletje geplaatst in de oester welke in 2-7 jaar uitgroeit tot een parel. De oesters worden voorzichtig geopereerd om de parel te oogsten, na een rustperiode zal de oester opnieuw worden gebruikt voor kweek. Na een 4-5 tal oogstperiodes geeft de oester geen geschikte parels meer. Het parelvlees wordt dan gebruikt voor consumptie en de schelpen worden verwerkt tot diverse sieraden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijke parels

Waar in vroeger tijden werd gedoken naar oesters met parels worden nu, vooral in Australie de in het wild gevangen oesters gemixt met gekweekte soorten, dit om de soorten gezond en krachtig te houden. Veel van de Zuidzee parelkwekers zijn lid van overheidsorganisaties en voldoen aan de juiste (milieu-eco) eisen om deze parels te mogen produceren.

 

 

Pure & Timeless verwerkt Zuidzeeparels van diverse maten en kwaliteiten tot de mooiste parelsieraden.

 

 

 

Klik hier voor de mooiste sieraden met Zuidzee  parels

 

 

De waardering van www.pureandtimeless.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 118 reviews.