Zelf zien en passen? Kom naar onze winkel.
Klik voor meer info.

De top 10 duurste parels ter wereld

Francis Hage 15-10-2019 1367 0 0

Wat is de duurste parel?

Parels worden al jaren gewaardeerd om hun schoonheid en gedragen door de groten der aarde. Sommige parelsnoeren gaan al eeuwen van hand tot hand en zijn zeer exclusief en onbetaalbaar. Welke parels zijn het duurst? Wij hebben de duurste parels ter wereld voor u op een rijtje gezet.

1. La Peregrina (laatst verkocht in 2011 voor 11,8 miljoen dollar)

peregrina parels


Deze bijzondere grote natuurlijke parel wordt ook wel "de zwerver" of "de pelgrim" genoemd vanwege zijn 500 jarige geschiedenis. Deze parel is gevonden in de Golf van Panama door een Afrikaanse slaaf. De parel werd naar Spanje gebracht en door koning Philip de 2e geschonken aan zijn toekomstige bruid, de Engelse Mary I. Toen deze overleed is de parel geretourneerd aan Spanje en heeft deze 250 jaar lang deel uitgemaakt van de kroonjuwelen.

In 1808 werd Joseph Bonaparte (de broer van Napoleon) koning van Spanje. In 1811 is hij afgezet en hij vluchtte met schatten waaronder "La Peregrina". De parel werd vervolgens geërfd door Napoleon de 3e en later verkocht aan de Graaf van Abercorn in Engeland. Daar bleef hij voor meer dan 100 jaar in de familie collectie totdat de parel in 1969 door acteur Richard Burton werd gekocht voor $ 37.000.

Burton gaf de parel aan zijn vrouw Elisabeth Taylor als een Valentijns cadeau die er door juwelenhuis Cartier een oogverblindend collier van liet maken met robijnen en diamanten. Elisabeth Taylor droeg het collier regelmatig en is vaak gefotografeerd met deze ketting. Na haar dood is het collier in 2011 geveild.

2. Festoon - 7 rij parelcollier (laatst verkocht in 2013 voor 9,08 miljoen dollar)

festoon

festoon parels


Dit parelcollier heeft maar liefst 7 rijen natuurlijke parels. De 614 parels zijn oplopend geknoopt en variëren in diameter van 5,1 tot 17 mm. De ketting is afgewerkt met een platina en witgouden sluiting. De sluiting is bezet met diamanten. De parels zijn zo perfect matchend qua vorm, grootte, luster en kwaliteit dat het bijna niet voor te stellen is dat het om natuurlijke parels gaat. Het moet een enorm karwei geweest zijn om uit duizenden parels een perfect matchend collier samen te stellen. De parels zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit de Golf van Persie. De bijzonders parelketting was geschat om circa 3 tot 4, 5 miljoen dollar op te leveren tijdens een veiling in 2013 maar bracht ruim 9 miljoen dollar op.

parels kopen


3. De Baroda parels (laatst verkocht in 2007 voor 7.1 miljoen dollar)

baroda parels

De Baroda parelketting was in het bezit van de Maharadja’s van Baroda en is door de eeuwen heen steeds bekender geworden vanwege zijn zeldzaamheid en schoonheid. Het was van origine een 7-rij collier maar is door de jaren heen opgebroken in meerdere colliers. De grootste en meest perfecte parels zijn samengevoegd tot een prachtig 2-rij collier met licht druppelvormige parels van 9,5 tot 16 mm doorsnede. Het collier is afgewerkt met een door Cartier ontworpen diamanten sluiting. Het werd in 2007 geveild en werd samen met een bijpassend paar oorbellen met diamanten, een broche met parel en diamant en een ring.

4. De Cowdry natuurlijke zwarte parelketting (laatst verkocht in 2015 voor 5.3 miljoen dollar)

cowdry parels

Dit parelcollier is gemaakt van natuurlijke zwarte parels. Het collier bestaat uit 42 perfecte Tahiti parels. De parels matchen perfect qua kleur, grootte en glans (luster). Het is verkocht in 2015 voor 5,3 miljoen dollar bij Sotheby's in Hong Kong.

5. 4 Streng Tahiti parelcollier (laatst verkocht in 2011 voor 5,1 miljoen dollar)

TAhiti

Een collier zonder naam dat toch 5.1 miljoen dollar oplevert. Dit collier is gemaakt van 4 rijen Tahiti parels welke allemaal perfect van luster (glans), vorm en oppervlak zijn. De parels zijn oplopend geknoopt en het collier valt perfect aansluitend. Dit uitmuntende collier is samengesteld uit 4 strengen met 63, 69, 76 en 81 wilde parels variërend in diameter van 4.9 tot 12.65mm. Over de herkomst is niet veel bekend, veilinghuis Christie's in New York laat er niets over los.

6. De Gravin van Windsor parelketting ( laatst verkocht in 2007 voor 4,8 miljoen dollar)

windsor

Dit indrukwekkend mooie collier maakte deel uit van de juwelencollectie van de gravin van Windsor. Het werd verkocht door keizerin Maria Feodorovna uit Rusland aan Koning George V in 1929 die het aan zijn vrouw, Koningin Mary gaf. Via haar ging het collier vervolgens naar Edward, de Graaf van Windsor, die het aan zijn verloofde Bessie Wallis-Simpson schonk voor hun huwelijk in 1937.

Het collier is ontworpen door Cartier en heeft 28 roomwitte natuurlijk gevormde parels, waarschijnlijk afkomstig uit Australie. De zuidzee parels varieren tussen ronde, nagenoeg ronde en druppel parels. De sluiting is bezet met diamanten die op verschillende manieren geslepen zijn.
Toen de Gravin van Windsor in 1986 overleed is haar gehele juwelen collectie verkocht en de opbrengst ging naar het goede doel. Het collier is in 2007 gekocht door Calvin Klein als een geschenk voor zijn vrouw.

7. De grote roze parel (geschatte waarde 4,7 miljoen dollar)

grote roze parel
De "Grote Roze Parel" is een exclusieve natuurlijke Abalone parel en een van de grootste en mooiste in zijn soort. Met een gewicht van liefst 470 karaat is het een zeer zeldzame parel. De parel glinster in allerlei pasteltinten en is afkomstig uit een Abalone soort die voorkomt in Californië, Australië en Nieuw Zeeland.
De parel is ontdekt door Wes Rankin in 1990 en is gezet in een sierlijke met diamanten bezette hanger. De parel is momenteel in het bezit van de Pacific Coast Pearls company en staat in het Guinness record boek als grootste Abalone parel ooit gevonden hoewel er inmiddels een grotere (710 karaat) maar minder fraaie is gevonden.

8. Cartier 2-rij parelketting van natuurlijke parels. (laatst verkocht voor 3.7 miljoen dollar in 2012)

cartier

Een 2-rij collier gemaakt van zilverwitte natuurlijke parels. Dit 120 parels tellend collier is gemaakt met natuurlijke parels oplopen van 6,5 tot 12 mm. De parels zijn rond van vorm met een zeer hoog luster, dat is de mate van glans. Het collier is afgewerkt met een 3ct diamanten sluiting, gemaakt door Cartier.

9. De Barbara Hutton / Marie Antoinette parels (laatst verkocht in 1999 voor 1,47 miljoen dollar)

hutton


Een prachtige parelketting met een tragisch verhaal. Het was van origine in het bezit van Marie Antoinette, de Franse koningin die onthoofd werd tijdens de Franse revolutie. Het is onbekend hoe de ketting uit Frankrijk is gekomen na haar dood maar het collier is niet meer "officieel" in het bezit geweest van iemand totdat het in 1933 aan socialiste Barbara Hutton werd gegeven. Het was een cadeau van haar vader, erfgenaam van de Woolworth winkelketen in de Verenigde Staten. Hutton stond bekend om haar schoonheid , maar ook haar losbandige levensstijl en, hoewel ze in haar jeugd ontzettend rijk was, bankroet stierf na 7 huwelijken.

Het collier is gemaakt van 44 bijzonder ronde parels oplopend van 8 tot 16 mm en is afgewerkt met een turkoois en diamanten slot. In 1999 is het verkocht door veilinghuis Christie's en bracht een recordprijs van 1,47 miljoen dollar op, op dat moment was dit parelcollier het duurste in de wereld.

10. De Dodge parels (laatst verkocht in 2017 voor 1,1 miljoen dollar)

dodge parels

Dit uit meerdere rijen bestaande parelcollier zou in het bezit geweest zijn van Catharina de Grote. Het collier is gekocht door Cartier na de revolutie van 1917. Cartier was een verwoed verzamelaar van sieraden van het Russische keizerrijk. Het collier is verkocht aan Horace Dodge, de grondlegger van de Dodge auto fabrieken voor 825.000 dollar, een voor die tijd astronomisch hoog bedrag.

Het collier bleef vervolgens generaties lang in de Dodge familie en is op een gegeven moment opgebroken in drie verschillende kettingen. Een met 1 rij, een met 2 rijen en een met 3 rijen. De 1 en 2 rij colliers zijn gemaakt van natuurlijke witte parels met een zacht rose ondertoon. De parels variëren in grootte van 4 tot 10 mm. Er zitten 76 parels aan de kleinste rij en 86 aan de grootste. Beide kettingen zijn afgewerkt met schitterende diamanten sluitingen, uitgevoerd in platina.

Write a Comment

Francis Hage, auteur van dit artikelFrancis Hage.

Dit artikel is geschreven door Francis Hage, eigenaresse van Pure & Timeless.
Al sinds 2007 is zij druk met de in- en verkoop van parels en parelsieraden.
Daarnaast schrijft ze artikelen over parels die u hier maar ook in diverse magazines kunt teruglezen.

ervaringen pure & Timeless

De waardering van www.pureandtimeless.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 608 reviews.

9 Redenen waarom elke vrouw parels moet hebben

Elke vrouw heeft een basic set sieraden nodig. Hier leest u waarom parels een onmisbaar accessoire zijn in uw juwelenkistje


Wat is de waarde van een parel?

Hoe wordt de waarde van een parel bepaald? Wat zijn de duurste parels? Lees het in onze parel blog.


10 dingen die u nog niet wist over parels

Lees hier tien feiten over parels die u waarschijnlijk nog niet wist.


"Oudste parel ter wereld" gevonden voor de kust van Abu Dhabi

Een parel van ongeveer 8.000 jaar oud, gevonden op een prehistorische site voor de kust van het emiraat Abu Dhabi. Het is volgens archeologen de oudste natuurlijk gevormde parel die tot nu toe ontdekt is.


Parels als cadeau, wanneer geeft u parels?

Bent u op zoek naar een cadeau voor haar dan kunt u natuurlijk kiezen voor diamanten en edelstenen maar u kunt ook kiezen om een parelsieraad te geven. Parels staan bekend als symbool voor liefde maar ook als status symbool. Met een parelketting of parel oorbellen als cadeau idee heeft u altijd een


Zuidzee parels: zeldzaam en kostbaar

Elke vrouw zou er een moeten hebben, een parelketting. Dit sieraad is tijdloos en past bij elke kledingstijl. Als we denken aan parels dan zijn de ronde witte glimmers het eerste waar we aan denken.


Akoya parels: de kinderen van de zee

Als u denkt aan parels denkt u waarschijnlijk aan Akoya parels. Prachtige ronde ivoorwitte parels met een enorme glans, verwerkt in prachtige sieraden.