Keurmerk webwinkel

Wat is de waarde van een parel?

Francis Hage 06-08-2018 687 0 0


Een van de meest gestelde vragen in onze (web)winkel is hoe de waarde van parels bepaald wordt. Waarom is de ene parel meer waard dan de andere? De waarde van parels wordt bepaald door een 7-tal factoren die ik hieronder zal toelichten.


De 7 belangrijkste elementen die de waarde van een parel bepalen zijn:

  1. Luster
  2. Afmeting of diameter
  3. Vorm
  4. Oppervlak
  5. Kleur
  6. Natuurlijk of gekweekt
  7. Soort parel
1. Luster of glans

parel luster
Dit is de eerste en belangrijkste factor voor de schoonheid van een parel. Luster is vrij vertaald de mate van glans van een parel. Bij het kopen van parels moet het luster een van de belangrijkste aandachtspunten zijn. Om een hoog luster te herkennen kunt u bijvoorbeeld kijken naar hoe scherp u reflecties in de parel kunt zien. Hoe beter de reflectie in een parel hoe hoger het luster en dus de waarde van de parel. Parels met een hoog luster lijken ook van binnenuit te stralen. Zoutwater parels hebben zowieso een hoger luster omdat er in de schelp dunnere laagjes parelmoer worden aangemaakt. Daardoor zijn er meer laagjes nodig om een fatsoenlijke parel te vormen. Meerdere dunne laagjes parelmoer geeft een hoger luster.


parels kopen


Afmeting


Verschillende formaten parels
Hoe groter de parel, des te zeldzamer is deze. Zoetwaterparels maken dikkere laagjes parelmoer aan en groeien wat sneller. Zoutwaterparels kosten meer tijd om te groeien en zijn daarom ook kostbaarder. De grootte van de parel wordt aangeduid in millimeter doorsnede. Deze afmeting kan variëren van 4mm tot aan de zeer zeldzame 18mm tot 22 mm Zuidzee parels.

Vorm

parel vorm
Hoe ronder een parel is des te waardevoller is deze. Het ultieme doel is een perfect ronde parel al zijn er ook veel andere zeer gewaardeerde vormen. Baroque of barok parels bijvoorbeeld. Deze hebben een lineaire vorm die vrij populair is. Een andere zeer populaire vorm is de druppel parel. Zoek bij het kopen van parels dus naar de vorm die u aanspreekt of dit nu klassiek rond of anders is.

Oppervlak

Hoe mooier het oppervlak van de parel hoe hoger is de kwaliteit en dus de prijs. Parels zijn een natuurprodukt en omdat je de natuur nu eenmaal niet kunt dwingen zullen de meeste parels wel een of meerdere onregelmatigheden vertonen. Hoe lager die onregelmatigheden des te beter is de parel en dat bepaalt mede de prijs van de parel.

Kleur

De kleur van de parels wordt bepaald door de kleur van de binnenkant van de schelp en heeft gek genoeg niet veel invloed op de waarde behalve door populariteit. Uiteindelijk bepaald uw eigen voorkeur welke kleur parels u aanspreekt. Traditioneel gezien is er veel vraag naar ivoorwitte en donkere, zwarte parels.

Natuurlijk of gekweekt

Dit is het verschil tussen parels die in zee gevonden worden en parels die in parelkwekerijen gekweekt worden. In één op de 10.000 oesters onstaat een parel en deze is dan ook vaak niet perfect rond van vorm. In de branche vindt u eigenlijk alleen gekweekte parels. Zo'n 99% van alle wereldwijd verhandelde parels zijn gekweekte parels.

Soort parel

Elk soort parel heeft zijn waarde. Dit hangt samen met de zeldzaamheid of de tijd die het kost om ze te kweken. Zuidzee parels zijn als soort de duurste parels gevolgd door de Tahiti parels en de Akoya parels. Zoetwater parels zijn de goedkoopste parelsoort.Elke soort heeft zijn eigen basiskwaliteit en kweektijd en daaraan gekoppeld ook een basiswaarde. Een topkwaliteit Zuidzee parel collier kan meer dan € 100.000 euro kosten. Een topkwaliteit zoetwater parelcollier enkele duizenden euros.Write a Comment


Ontdek nu onze sieraden!De waardering van www.pureandtimeless.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 234 reviews.

'Koopje': 320.000 euro voor grootste zoetwaterparel ter wereld

Zelf vinden we hem niet zo mooi maar de grootste parel ter wereld bracht wel 320.000 euro op.


Parels laten taxeren - gratis waarde bepaling

Bij Pure & Timeless kunt gratis u de waarde van uw parels laten taxeren. Lees hoe we dit doen


Soorten parels en verschillende vormen

Welke verschillende soorten parels kennen we en wat zijn hun unieke eigenschappen en vormen?


Duurste parel ooit geveild in Geneve

Op een veiling van Sotheby's in Geneve is een record bedrag van 32 miljoen euro betaald voor een parelhanger van de Franse koningin Marie Antoinette. De verwachtte opbrengst van 1,8 miljoen werd daarmee ruimschoots overschreden.


De top 10 duurste parels ter wereld

Parels worden al jaren gewaardeerd om hun schoonheid en gedragen door de groten der aarde. Sommige parelsnoeren gaan al eeuwen van hand tot hand en zijn zeer exclusief en onbetaalbaar. Welke parels zijn het duurst? Wij hebben de duurste parels ter wereld voor u op een rijtje gezet.


Related Product

Akoya parelsieraden set 8-8.5 mm AAA kwaliteit

Akoya parelsieraden set 8-8.5 mm AAA kwaliteit

Prachtige, luxe Akoya parelset bestaande uit een collier, een armband en oorstekers van zeer hog..

€ 3.325,00 € 3.999,00 Ex Tax: € 2.747,93

Tahiti en Zuidzee parel ring met diamant

Tahiti en Zuidzee parel ring met diamant

Bijzondere parel ring met een combinatie van Zuidzee parel en Tahiti parel en diamant.De witte Zui..

€ 6.499,00 Ex Tax: € 5.371,07

Zuidzee parelcollier 14 - 16 mm zuidzeeparels AA+

Zuidzee parelcollier 14 - 16 mm zuidzeeparels AA+

Een absoluut topkwaliteit parel collier gemaakt met 14 tot 16 mm witte zuidzeeparels in AA+ kwalitei..

€ 39.999,00 Ex Tax: € 33.057,02