Wat is het verschil tussen zoetwaterparels en zoutwaterparels?

Francis Hage 24-02-2022 288 0

wat is het verschil tussen zoetwaterparels en zoutwaterparels

Parels zijn al eeuwen lang geliefd om hun glans en vele vormen en kleuren. Of u nu op zoek bent naar een sieraad voor bij een zakelijke outfit, een casual outfit of een bruidssieraad met parels komt u altijd goed voor de dag.

Er zijn vele soorten parels en dat maakt het lastig om een keuze te maken als u parels wilt gaan kopen. Daarom hebben we hier een overzicht voor u gemaakt.

De voornaamste verschillen tussen zoetwaterparels en zoutwaterparels:

  •  Zoetwaterparels komen uit een mossel en zoutwaterparels komen uit een oester.
  •  Zoetwaterparels bestaan voor 100% uit parelmoer terwijl zoutwaterparels een kern van een ander materiaal bevatten.
  •  Zoutwaterparels hebben een meer intense glans dan zoetwaterparels.
  •  Zoutwaterparels zijn zeldzamer en daardoor kostbaarder dan zoetwaterparels.

Hoe worden parels gekweekt?

Bijna alle parels die u kunt kopen zijn zogeheten gekweekte parels of cultivé parels. Dit betekent dat het ontstaan van de parel door ingrijpen van de mens getriggerd is. In tegenstelling tot wat er vaak gezegd wordt ontstaan parels niet door een zandkorrel maar juist door een indringer zoals een parasiet of dergelijke. Deze indringer wordt door de oester of mossel ingepakt in parelmoer en zo ontstaat een parel. Bij het kweken van een parel wordt er een stukje weefsel van een andere oester of mossel ingebracht om deze reactie op te wekken. Dit proces wordt door de parelkwekers bij duizenden oesters of mosselen gedaan. De schelpen worden vervolgens in netten in het water gehangen om gedurende de kweektijd, die varieert van enkele jaren tot wel 8 jaar, de parels te laten groeien totdat deze geoogst kunnen worden.

Waar moet u op letten bij het kopen van parels?

Luster:

De mate van glans van de parel. Hoe mooier de glans van een parel des te hoger is de prijs.

- Vorm:

Een perfect ronde parel is datgene waar de meeste parelkwekers naar streven. Deze zijn dan ook het meest zeldzaam en dus kostbaarder dan parels die grillig van vorm zijn. Grillige parels worden ook wel barok parels of soms wilde parels genoemd.

- Formaat:

Parels groeien maar langzaam, zoetwaterparels kunnen na een jaar of 2 geoogst worden waar bij sommige zoutwaterparels de kweektijd kan oplopen naar wel 8 jaar. Uiteraard zijn grotere parels duurder dan de kleinere.

- Kwaliteit

Parels worden ingedeeld in verschillende kwaliteiten. Deze indeling is gebaseerd op: vorm, luster, formaat, oppervlak, dikte van het parelmoer en kleur.

Wat is het verschil tussen zoetwaterparels en zoutwaterparels?

Over het algemeen hebben zoetwaterparels wat minder glans (luster) dan zoutwaterparels. Dit komt doordat een zoetwatermossel dikkere lagen parelmoer maakt dan een oester. Er zijn bij zoutwaterparels dus meer laagjes parelmoer nodig om tot een fatsoenlijke parel te komen. De meerdere dunne laagjes parelmoer geven een hogere glans. Vergelijk het met een Fiat en een Bentley. Beide zullen nieuw in de showroom prachtig glanzen maar toch is er een verschil te zien. Het moet wel gezegd dat de ontwikkeling van het parelkweken niet stil staat en dat de glans en kwaliteit van zoetwaterparels steeds beter en beter wordt.

Zoetwaterparels

Zoals de naam reeds zegt groeien zoetwaterparels in meren en rivieren. De meeste zoetwaterparels zijn afkomstig uit meren in China maar ook bijvoorbeeld de Mississippi rivier in de VS produceert parels. Een zoetwaterparel wordt gekweekt door een stukje epitheelweefsel van een andere mossel te implanteren in de mossel die uiteindelijk de parel moet gaan maken. Een zoetwatermossel is sterk kan wel 25 van die stukjes geïmplanteerd krijgen en zo wel 25 parels per cyclus produceren. Zoetwaterparels zijn voornamelijk wit, roze, grijs of zalm kleurig. Er zijn zoetwaterparels in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, van knal geel tot gifgroen, maar deze zijn dan kunstmatig op kleur gebracht. Zoetwaterparels zijn 100% parelmoer aangezien het stukje epitheelweefsel waarmee begonnen wordt helemaal oplost. Een zoetwaterparel is in de regel 4 tot 15 mm in doorsnede, al zijn er kwekers die er in zijn geslaagd om zoetwaterparels van 20 mm te produceren. Door de relatief korte kweektijd, ongeveer 2 jaar, en het feit dat er meerdere parels in 1 enkele mossel gekweekt kunnen worden zijn zoetwaterparels de goedkoopste parelsoort. U heeft al een zoetwater parelketting met barok parels voor € 35 euro.

Zoutwaterparels

Zoutwaterparels worden in tegenstelling tot zoetwaterparels gekweekt in oesters en zoals de naam al zegt in zout water. Ze worden gekweekt in lagunes en baaien van exotische oorden zoals Tahiti, Noord Australië, Indonesië en Japan.
Er zijn 3 soorten zoutwaterparels op de markt:
Akoya parels - Prachtige witte parels met een hoge glans.
Tahiti parels - Zwarte parels uit de Pacific.
Zuidzee parels - Grote exclusieve parels in goud en wit.

Een zoutwaterparel wordt gekweekt door naast een stukje epitheelweefsel een bolletje kalk of parelmoer te implanteren. Hierdoor zijn zoutwaterparels in de regel ronder van vorm. Een perfect ronde parel is de meest gewilde parel, deze leveren de kweker het meeste op. Het kweken van zoutwaterparels is meer bewerkelijk. Een oester is kwetsbaarder voor indringers en hierdoor kan er maar 1 parel per oester gekweekt worden. Tel hierbij op dat het kweken van zoutwaterparels 2 tot 4 keer langer duurt dan zoetwaterparels en u heeft de verklaring voor het prijsverschil. Zoutwaterparels hebben een hogere glans, luster, dan zoetwaterparels. Zoutwaterparels zijn verkrijgbaar vanaf 4 mm tot wel 22 mm in doorsnede. Een parelketting of parel armband met zoutwaterparels stijgt in waarde waar zoetwaterparels momenteel zo veel geproduceerd worden dat de prijzen hiervan dalen.