COVID-19 Update: Wij zijn volledig operationeel en bereikbaar en kunnen uw aanvragen en bestellingen gewoon uitvoeren.
Ook de winkel is gewoon open voor max 2 personen tegelijk. Klik voor meer info.

Keurmerk webwinkel

Wat zijn cultivé parels?

Francis Hage 05-04-2019 239 0 0

Cultivéparels zijn gekweekte parels. Parelkwekers kweken deze parels in meren (zoetwaterparels) en in de zee (zoutwaterparels) in voornamelijk China, Japan, Indonesie en Australie. 99% van de huidige parels op de markt zijn gekweekte of cultivéparels. De meeste cultivé parels zijn afkomstig uit China en dat zijn voornamelijk zoetwaterparels.
Het kweken van cultivéparels is in 1893 uitgevonden in Japan waar Kokichi Mikimoto er als eerste in slaagde om half ronde (mabe) parels te kweken. Later is door Tokochi Nishikawa en Shinpei Mise de manier gevonden om ronde parels te kweken. Het duurde tot 1916 totdat men deze cultivéparels op grote schaal kon produceren en sindsdien is Mikimoto pearls toonaangevend als het gaat om cultivéparels.


Mikimoto

Hoe ontstaat een parel?

Een parel ontstaat als een parasiet of ander lichaamsvreemd deeltje zoals bijvoorbeeld een zandkorrel zich nestelt tussen de schelp en de mantel of zelfs in de mantel van het weekdier in de mossel of oester. Als reactie hierop begint de mossel of oester parelmoer af te zetten rondom de indringer. Gaandeweg wordt de indringer geheel ingepakt in dit parelmoer en zo ontstaat er een parel.
Wat zijn natuurlijke parels
Natuurlijke parels ontstaan meer of min door toeval. In één op de 15.000 oesters of mosselen ontstaat een parel. Een natuurlijke parel is dan ook zeer zeldzaam. Daarnaast is de kwaliteit van natuurlijke parels vaak lager dan gekweekte parels. Een parelketting van natuurlijk parels is dan ook extreem kostbaar.

Cultivé parels

Hoe kweekt men cultivé parels?

Cultivéparels daarentegen ontstaan door de mossel te opereren en handmatig een stukje epitheelweefsel of in het geval van zoutwaterparels er een kalkbolletje plus stukje epitheelweefsel  in te brengen. Hierdoor wordt het defensie mechanisme van de mossel of oester getriggerd om parelmoer aan te maken en zo ontstaan er cultivéparels. Doordat al deze cultivéparels in gelijke omstandigheden groeien zijn de uiteindelijke parels ook meestal gelijk van vorm en kleur en grootte. Iets dat bij natuurlijke parels nauwelijks voorkomt.

Parelkweker in bootje

parels kopen


Wat is het verschil tussen zoetwaterparels en zoutwaterparels?

Zoetwaterparels worden gekweekt in mossels (Hyriopsis cummingii of Christaria plicata) en zijn in 1 tot 3 jaar geschikt om te oogsten. Per mossel kunnen tot wel 30 parels per keer gekweekt worden. De zoetwaterparel bestaat helemaal uit parelmoer aangezien het stukje epitheelweefsel helemaal oplost. Doordat er geen kern gebruikt wordt zijn zoetwaterparels zelden perfect rond. Zoetwaterparels zijn relatief snel te oogsten, binnen 1 tot 3 jaar. Doordat zoetwatermossels dikkere lagen parelmoer afzetten hebben zoetwaterparels een lager luster (glans van binnenuit) dan zoutwaterparels. 90% van alle gekweekte parels zijn zoetwaterparels. Het overgrote deel van de cultivé zoetwaterparels is afkomstig uit China.

Zoutwaterparels worden gekweekt in oesters en zijn onder te verdelen in 3 soorten. De Akoya parel (Pinctada martensii), de Zuidzee parel (Pinctada maxima) en de Tahiti parel (Pinctada margarita). Tahiti parels zijn de enige natuurlijk zwarte parels. Zoutwaterparels zijn na 2 tot wel 7 jaar geschikt voor oogsten en per oester kunnen er slechts 1 tot 3 parels per keer geweekt worden, hierdoor zijn zoutwaterparels duurder in aanschaf. Doordat de zoutwaterparel oesters dunnere laagjes parelmoer aanmaken hebben zoutwaterparels een veel hoger luster dan zoetwaterparels. Zoutwaterparels zijn meestal rond van vorm doordat er gestart wordt met een kalkbolletje. Er zijn echter ook barok vormige zoutwaterparels verkrijgbaar, het blijft een natuur product.

De zoutwaterparels komen uit de volgende landen:
Akoya parels – Japan en China
Tahiti parels – Frans Polynesie
Zuidzee parels – Australie en Indonesie  Write a Comment


Ontdek nu onze sieraden!De waardering van www.pureandtimeless.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 336 reviews.

Hoe ontstaan parels?

Hoe ontstaat een parel in een oester? Er zijn 3 soorten parels in de handel die elk op hun eigen wijze ontstaan. Lees er hier alles over.


Wanneer draagt u parels?

Wanneer kunt u het beste parels dragen? Een klein overzicht met tips.


Hoe worden parels gekweekt?

Er komt veel bij kijken voordat er een parel gekweekt is . Zelfs bij gekweekte parels zijn perfecte parels nog steeds zeldzaam en daardoor zeer gewild en kostbaar.


Related Product

Akoya parelketting AA+ 7,5-8 mm geelgoud

Akoya parelketting AA+ 7,5-8 mm geelgoud

Geweldig tijdloos parelcollier voor elke gelegenheid. Deze parelketting combineert u makkelijk met e..

€ 1.115,00 Ex Tax: € 921,49

Tahiti Keshi parelketting 10 -11 mm zoutwaterparels

Tahiti Keshi parelketting 10 -11 mm zoutwaterparels

Bijzondere parelketting van Tahiti Keshi parels met een doorsnede van 10 tot 11 mm. Tahiti parels ..

€ 2.079,00 Ex Tax: € 1.718,18

Zuidzee parel goud 14 mm AA Omega collier

Zuidzee parel goud 14 mm AA Omega collier

Zuidzee parel van liefst 14 mm doorsnede aan een Omega collier 1,4 mm, 38 cmZuidzee parel goudHerk..

€ 1.179,00 Ex Tax: € 974,38