Zelf zien en passen? Kom naar onze winkel.
Klik voor meer info.

Zuidzee parels: zeldzaam en kostbaar

Francis Hage 06-01-2021 2261 0 0

De tijdloze schoonheid van Zuidzee parels

Je hebt kerken en er is de sixtijnse kapel, je hebt parels en er zijn Zuidzee parels.

luster of glans van zuidzee parels

Zuidzee parels met hun luster (glans) van laag naar hoog.


Elke vrouw zou er een moeten hebben, een parelketting. Dit sieraad is tijdloos en past bij elke kledingstijl. Als we denken aan parels dan zijn de ronde witte glimmers het eerste waar we aan denken. Parels zijn er echter in een groot scala aan kleuren en vormen.


Van alle parels die momenteel op de internationale markten verkocht worden is zo’n 99% een gekweekte parel. Natuurlijke parels komen in slechts 1 op de 15.000 oesters voor en een volledig snoer met natuurlijke parels van gelijke vorm en kleur verzamelen kan soms jaren duren. Een parelketting met natuurlijke parels kost meestal meer dan  € 100.000. Gelukkig is er een manier gevonden om parels te kweken waardoor nu voor elk budget een parelsieraad verkrijgbaar is.


parelkwekers op een boot

Parelkwekers in Indonesië.


Van de verschillende parelsoorten die momenteel verkrijgbaar zijn is er één die er met kop en schouders bovenuit steekt, de Zuidzee parel. Deze parels zijn het meest zeldzaam, kwetsbaar en daardoor ook de meest kostbare parels. Deze bijzondere parels staan bekend om hun prachtige luster, dat is de mate van glans, en hun diepgouden of ivoorwitte kleur.
Zuidzee parels worden gekweekt in Noord Australië, op de Filipijnen en in Indonesië. Dit is het gebied waar de Pinctada Maxima oester voorkomt en deze oesters, die wel 30 cm in doorsnede kunnen worden, produceren de allermooiste parels. Er zijn twee soorten van de Pinctada Maxima oester, de goud-lippige en de zilver-lippige en deze maken respectievelijk gouden of witte parels.


verschillende kleuren zuidzee parels

Verschillende kleuren van Zuidzee parels.


Om deze oesters een parel te laten maken worden ze in een parelkwekerij “geopereerd” en wordt er een klein bolletje kalk of parelmoer samen met een stukje epitheelweefsel van een andere oester ingebracht in het lichaam van het schelpdier. Om zichzelf te beschermen tegen deze indringer maakt de oester vervolgens een parelzakje rondom de indringer en begint met het afscheiden van nacre (parelmoer) om de indringer in te pakken. Zo ontstaat een parel en heeft de oester zijn probleem opgelost.


verschillende vormen zuidzee parels

Verschillende vormen van Zuidzee parels.


Na de operatie worden de parels in manden in de zee gehangen en blijven daar tot wel 8 jaar totdat de parels klaar zijn om te oogsten. In de tussentijd zijn de parelkwekers druk met het schoonhouden van de oesters en het controleren of en hoe de parel groeit. In slechts 50% van de geïmplanteerde oesters ontstaat daadwerkelijk een parel.
De meest zeldzame Zuidzee parels zijn de witte. Deze parels worden voornamelijk gekweekt in het noorden van Australië in een gebied dat alleen per boot of watervliegtuig te bereiken is.

De wit-lippige oester is extra bewerkelijk omdat deze zich niet laat opkweken, in tegenstelling tot de goud-lippige oester. De wit-lippige oester moet dan ook met de hand worden opgedoken. Dit wordt gedaan vanaf schepen met aan weerszijden lange armen waarmee aan elke kant 3 tot 5 duikers de bodem afzoeken naar deze oesters. De verzamelde oesters worden gesorteerd op grootte en geïmplanteerd met een kern om direct een parel te produceren of in manden in de zee gehangen totdat ze groot genoeg zijn om een kern te ontvangen.  


duiker op zoek naar parel oestersEen duiker op zoek naar Zuidzee parel oesters.


Een Zuidzee parel begint bij 8 mm kan tot wel 22 mm groot worden. Na de oogst worden de parels gesorteerd op formaat, kleur en kwaliteit en worden ze verkocht om te verwerken in sieraden in ateliers over de hele wereld.

vrouwen selecteren parels

Het selecteren van de Zuidzee parels na de oogst.


Een parelketting met 23 perfecte witte Zuidzee parels uit Australië werd in 1992 door Sotheby’s geveild voor een bedrag van $ 2,3 miljoen. Er is jaren over gedaan om deze 23 parels bij elkaar te vinden tussen de duizenden parels die jaarlijks geoogst worden. Een parelketting met minder perfecte Zuidzee parels begint in prijs vanaf € 999,- voor een snoer met barok (grillig gevormde parels) tot € 3.299 voor een snoer met kleine ronde parels met hier en daar een plekje. U koopt Zuidzee parels bij de betere juwelier of bij een parel specialist zoals Pure & Timeless in Bussum.

Write a Comment

Francis Hage, auteur van dit artikelFrancis Hage.

Dit artikel is geschreven door Francis Hage, eigenaresse van Pure & Timeless.
Al sinds 2007 is zij druk met de in- en verkoop van parels en parelsieraden.
Daarnaast schrijft ze artikelen over parels die u hier maar ook in diverse magazines kunt teruglezen.

ervaringen pure & Timeless

De waardering van www.pureandtimeless.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 687 reviews.

10 dingen die u nog niet wist over parels

Lees hier tien feiten over parels die u waarschijnlijk nog niet wist.


De top 10 duurste parels ter wereld

Parels worden al jaren gewaardeerd om hun schoonheid en gedragen door de groten der aarde. Sommige parelsnoeren gaan al eeuwen van hand tot hand en zijn zeer exclusief en onbetaalbaar. Welke parels zijn het duurst? Wij hebben de duurste parels ter wereld voor u op een rijtje gezet.


Waar komen parels vandaan?

In deze blog post nemen we u mee naar een aantal plaatsen waar parels zorgvuldig gekweekt en geoogst worden. Op deze manier krijgt u hopelijk wat extra waardering voor de verschillende soorten parels en hun afkomst. Wie weet koopt u de volgende keer parels op basis van die afkomst.


Tahiti parels: schoonheden uit de Pacific

Zwarte parels zijn sinds de jaren 70 in trek. Dat is de tijd waarin diverse Hollywood sterren zoals Elizabeth Taylor de donkere parels ontdekten en deze exotische parels tot een geliefd status symbool maakten.


Wat is het verschil tussen zoetwaterparels en zoutwaterparels?

Parels zijn al eeuwen lang geliefd om hun glans en vele vormen en kleuren. Of u nu op zoek bent naar een sieraad voor bij een zakelijke outfit, een casual outfit of een bruidssieraad met parels komt u altijd goed voor de dag.


Related Product

Zuidzee parel goud 14 mm AA Omega collier

Zuidzee parel goud 14 mm AA Omega collier

Zuidzee parel van liefst 14 mm doorsnede aan een Omega collier 1,2 mm, 42 cmZuidzee parel goudHerk..

€ 1.475,00 Ex Tax: € 1.219,01