Zelf zien en passen? Kom naar onze winkel.
Klik voor meer info.

Parels kopen, Waar moet u op letten?

Francis Hage 04-09-2018 2639 0

Parels kopen

Parels kopen is waarschijnlijk niet iets wat u dagelijks doet. Daardoor lijkt het het misschien lastig om te weten welke parels u wilt kopen maar met onze handleiding wordt het al een stuk gemakkelijker.  Daarnaast kunt u bij ons langskomen in de winkel om alle soorten parels met eigen ogen te zien, iets wat u bij geen enkele juwelier zo uitgebreid kunt doen. Waar moet u op letten als u parels wilt kopen? Parels kopen gaat in een aantal stappen. U weet natuurlijk zelf al of u op zoek bent naar een parel ketting, parel armband of een setje oorknopjes of oorhangers dus met dat in ons achterhoofd gaan we aan de slag. Allereerst moet u weten dat een parel een natuur product is. Geen enkele parel is identiek, er zitten altijd kleine verschillen in kleur en vorm tussen de parels.


Parelketting met bewaardoos1. Gekweekte of natuurlijke parels

Alle door ons verkochte parels zijn gekweekte parels of cultivé parels. Natuurlijke parels komen in slechts 1 op de 15.000 oesters of mosselen voor en zijn vanwege hun zeldzaamheid onbetaalbaar. Daarnaast is de kwaliteit vaak veel lager dan van gekweekte parels en is het moeilijk om een heel snoer gelijke parels te vinden. In de huidige wereldhandel gaat het in 99% om handel in gekweekte parels. Deze gekweekte of cultivé parels groeien per oogst in dezelfde omstandigheden waardoor er minder verschillen in kleur en grootte ontstaat en er makkelijker een matchend collier of ander sieraad van gemaakt kan worden.

2. Bepaal uw stijl en uw budget

Kiest u voor een klassiek parelcollier of wilt u juist een wat moderner sieraad? Dat is geheel aan u natuurlijk. Hoeveel mag uw nieuwe aanwinst kosten? Ook dat weet u zelf het beste. Een parelketting of collier kost tussen de € 35,- en € 100.000 en meer.  Er is dus een parelsieraad voor elk budget te krijgen. Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk dat u iets weet van de de verschillende soorten parels en hun eigenschappen en bijbehorende prijzen. Zoutwater parels zijn kostbaarder dan zoetwater parels. Verder is de kwaliteit van de parels en het formaat mede bepalend voor de prijs. Uiteraard is een parelhanger goedkoper dan een complete parelketting.

3. Kies welk type parels u wilt kopen

Verschillende vormen parels

Grofweg kennen we 4 soorten parels verdeeld over zoet-, en zoutwater parels. Het kweekproces van zoetwaterparels is jaren korter en dat maakt zoetwater parels makkelijker te produceren en dus minder zeldzaam dan zoutwater parels. Zoutwater parels hebben over het algemeen een hoge luster (glans van binnenuit) en dat isgoed zichtbaar als u ze naast zoetwaterparels ziet. Het is logisch dat zoutwaterparels kostbaarder zijn dan hun zoetwater tegenhangers.

Zoetwater parels

 Zoutwater parels

-  Zoetwaterparels

-  Akoya parels-  Tahiti parels


-  Zuidzee parels

De verschillende parel soorten hebben allemaal hun eigen unieke eigenschappen:


ZoetwaterparelsAkoya parelsTahiti parelsZuidzee parels
Formaat

2 tot 18 mm

5 tot 11 mm

8 tot 18 mm9 tot 16 mm
KleurVan klassiek ivoorwit tot diverse als roze, lavendel, champagne, grijs en zelfs kunstmatig gekleurde parels in
alle kleuren van de regenboog.
Klassiek ivoorwit met eventueel een roze, champagne of grijze ondertoon. Er zijn ook met laser behandelde akoya parels om een zwarte kleur te krijgen.De enige natuurlijk zwarte parels maar Tahiti parels komen ook in diverse grijs, groen en bronstinten voor.Van  zilvergrijs, roomwit tot diepgoud en alle tinten die er tussen zitten. Diepgouden Zuidzee parels horen bij de meest zeldzame parels.
Vorm
Rond, nagenoeg rond, barokPerfect rond of barok

Rond, nagenoeg rond en barok

Rond, nagenoeg rond en barok

Prijs

€ 25,- tot € 2.500,-

€ 85,- tot € 8000,-

€ 65,- tot € 30.000,-

€ 275,- tot € 100.000,-


Shop nu
zoetwaterparels

Shop nu
Akoya parels

Shop nu
Tahiti parels

Shop nu
Zuidzee parels

Naast bovengenoemde parels zijn er nog tal van andere parel(moer) producten op de markt zoals
schelpparels, uitgezaagd uit schelpen en geslepen en Majorica parels die fabrieksmatig gemaakt
worden van onder andere visschubben, Ook er zijn zgn glasparels. Al deze soorten zijn geen echte
parels en worden door ons niet verkocht.
Wat de waarde van parels bepaalt kunt u uitgebreid lezen op onze “wat is de waarde van een parel”
pagina. Daar leggen we de 7 factoren die de waarde van een parel bepalen duidelijk voor u uit.


4. Kies de parel maat

Verschillende formaten parels

Parels zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Van heel fijne 3 mm pareltjes tot aan hele grote van wel 22 mm. U kunt zelf bepalen welke maat parels het beste bij u passen. Het meest verkocht zijn parels tussen de 6 en 8 mm in doorsnede. De parelmaat wordt bijna altijd omschreven als een ongeveer maat. Dus 6 tot 7 mm of 7,5 tot 8 mm. Dit omdat geen enkele parel identiek is. De onderlinge verschillen in grootte zijn dusdanig klein dat deze in de regel slechts meetbaar zijn en zeker niet storend voor het uiterlijk van uw ketting of armband.


5. Kies uw kleur

Parels komen in alle kleuren voor, van klassiek ivoorwit via roze, champagne, grijs, donkergroen,
bruin naar zwart en alle tussenvormen die er mogelijk zijn.

Verschillende kleuren parels
De parel krijgt zijn kleur van de binnenkant van de schelp waarin ze ontstaan. Dus een schelp met een lichtroze binnenkant maakt ook lichtroze parels.
Daarnaast kunnen parels kunstmatig in alle kleuren van de regenboog gemaakt worden. Dit wordt het meest toegepast op zoetwaterparels. Akoya parels kunnen een speciale laser behandeling krijgen waardoor ze zwart worden en hun hoge glans behouden. Doordat parels er bij elke lichtsoort anders uitzien is het lastig om de exacte kleur van wat u koopt te zien.


parels kopen


6. Kies uw favoriete parel vorm


Informatie over verschillende vormen parels


Naast de verschillende soorten parels zijn er ook verschillende vormen van parels.  Hieronder een beschrijving van welke parel vormen er zoals zijn.


6.1 Ronde parels - De meest gewilde parels


Ronde parels


Ronde parels zijn de parels waar je direct aan denkt als je het over parels hebt. Deze parels zijn de meest gewilde parels en vindt je voornamelijk bij de zoutwaterparels. Doordat zoetwaterparels zonder kern gekweekt worden zijn deze bijna nooit helemaal perfect rond. Tahiti, Zuidzee en Akoya parels worden gekweekt met een ronde kern en zijn daardoor vaker perfect rond van vorm.


6.2 Bouton parels - Perfect voor oorstekers


Bouton parels


Bouton parels hebben één ronde zijde en één afgeplatte achterkant. Deze parels zijn zeer geschikt voor het maken van oorbellen of ringen aangezien ze dichter op het oor liggen waardoor ze niet zo snel zullen "kantelen".  Ook bij een parelring zullen ze minder uitsteken waardoor u niet zo snel ergens achter kunt blijven hangen.  Voor het maken van een parelketting zijn deze boutonparels minder geschikt.


6.3 Munt parels - Ronde platte parels


Muntparels


Munt parels zijn afgeplatte ronde parels. Geschikt voor hang oorbellen, kettingen en armbanden.


6.4 Keshi parels - Schitterende bijvangst


Keshi parels


Keshi parels zijn spontaan tijdens het kweek proces ontstane parels. Een bijprodukt dus. Keshie parels ontstaan zowel bij het kweken van zoetwater als bij het kwekekn van zoutwaterparels. Keshi parels zijn zeer onregelmatig van vorm en geschikt voor alle vormen van parelsieraden.


6.5 Druppel parels - Voor klassieke oorbellen en hangers


Druppel parels


Druppel of traan vormige parels komen veel voor en worden voornamelijk verwerkt tot parel oorbellen of een parelhanger.  Een druppel parel vinden we bij zowel zoetwater als zoutwaterparels terug.


6.6 Barok parels - Lekker eigenwijs en grillig


Barok parels


Barok parels zijn, in tegenstelling tot keshi parels, gekweekte parels die tijdens het groeien afwijkend van vorm zijn geworden. Dit kan een onregelmatige vorm zijn maar bijvoorbeeld ook een of meerdere groeiringen zijn. Barok parels zijn vaak een goed alternatief voor ronde parels omdat ze wel de hoge glans van een top parel collier hebben maar de prijzen beduidend lager liggen.


6.7 Biwa parels - Lang en plat


Biwa parels


Biwa parels zijn langwerpige platte parels. Oorspronkelijk gekweekt in Japan maar door vervuiling is de kweek verschoven naar China. Biwa parels zijn voornakelijk in de kleuren wit en zalmroze verkrijgbaar.


U kunt altijd zelf langskomen in onze winkel om de parels met eigen ogen te bekijken. We hebben alle soorten parels in huis zodat u zelf kunt kiezen welke parel soort het beste bij u past.

Openingstijden van de winkel:


Maandag    Gesloten


Dinsdag    Alleen op afspraak


Woensdag  10.00-11.30 uur en op afspraak


Donderdag 10.00-16.00 uur


Vrijdag    10.00-15.00 uur


Zaterdag 13.00-16.00 uur en op afspraak


Zondag Gesloten


Parels kopen tips:

- Koop altijd parels van een deskundig bedrijf. Parels verwerken en knopen behoort tot een ouderwets ambacht, iets wat veel juweliers tegenwoordig niet meer aanbieden, hierdoor ontbreekt het hen ook vaak aan kennis over parels, evenals een ruim assortiment en maatwerk.
- Als u online parels koopt let er dan op dat er een duidelijk retourbeleid is en dat u met een eventueel geschil bij een onafhankelijke externe partij terecht kunt.
- Vraag bij een parelproduct van meer dan € 100,- altijd om een certificaat van echtheid.

Francis Hage, auteur van dit artikelFrancis Hage.

Dit artikel is geschreven door Francis Hage, eigenaresse van Pure & Timeless.
Al sinds 2007 is zij druk met de in- en verkoop van parels en parelsieraden.
Daarnaast schrijft ze artikelen over parels die u hier maar ook in diverse magazines kunt teruglezen.

ervaringen pure & Timeless

De waardering van www.pureandtimeless.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 764 reviews.

Soorten parels en verschillende vormen

Welke verschillende soorten parels kennen we en wat zijn hun unieke eigenschappen en vormen?


Zwarte parels - Alles over deze bijzondere parels

Er is veel vraag naar zwarte parels. En terecht, deze parels zijn een lust voor het oog en geven u het gevoel van luxe en exclusiviteit. Er zijn twee soorten zwarte parels, natuurlijke zwarte parels en kunstmatig op kleur gebrachte.Hier vertellen wij u er alles over.


Hoe ontstaan parels?

Hoe ontstaat een parel in een oester? Er zijn 3 soorten parels in de handel die elk op hun eigen wijze ontstaan. Lees er hier alles over.


Winkel Pure & Timeless 4 jaar open

De winkel van Pure & Timeless werd op 30 november 2014 feestelijk geopend door Viola Holt. Tijd voor een terugblik.


Pure & Timeless op Bussum cultureel Art Fair

Zondag 8 september 2019 staat Pure & Timeless op de Bussumse Art Fair, het thema dit jaar is Gooische parels dus logisch dat wij er bij zijn.


Goedkeuring webwinkelkeur 2019

Wederom is onze webwinkel door de stichting webwinkelkeur zonder op of aanmerkingen goedgekeurd.


Wat zegt het dragen van parels over u?

Als u zich ooit heeft afgevraagd wat het dragen van parels over u zegt zult u verrast zijn over dit artikel. Kom er achter wat voor een pareltype u bent.


Akoya parels: de kinderen van de zee

Als u denkt aan parels denkt u waarschijnlijk aan Akoya parels. Prachtige ronde ivoorwitte parels met een enorme glans, verwerkt in prachtige sieraden.


Parels als het Perfecte Kerstcadeau: Een Tijdloos Geschenk van Elegante Schoonheid

Kerstmis is het seizoen van vreugde, liefde en gulle gaven. Terwijl het kiezen van het perfecte kerstcadeau een uitdagende taak kan zijn, bieden parels een tijdloze en elegante optie die zowel betekenisvol als verfijnd is.