Zelf zien en passen? Kom naar onze winkel.
Klik voor meer info.

Hoe kunt u zien of parels echt zijn?

Hoe herken je echte parels? Als u parels heeft of wil gaan kopen wilt u natuurlijk graag weten of het wel echte zijn. Het is heel eenvoudig om dit te achterhalen en u kunt dit gewoon zelf doen. Dit kan op verschillende manieren:

1. Goed kijken

Parels zijn uniek. Als u naar elke parel aan een parelketting of parel armband kijkt zijn de kleur, vorm, grootte en glans (luster) niet helemaal gelijk. Het is een natuurproduct en elke parel heeft zijn eigen “persoonlijkheid”. Nep parels zijn in de regel allemaal gelijk. Er zijn wel echte parelkettingen die nagenoeg gelijk zijn qua kleur, grootte etc. maar die zitten in het hogere prijssegment en zullen altijd met een certificaat geleverd worden.

2. Aanraken

Parels herkennen: aanraken

Zelfs als het warm is voelen echte parels koel aan. Plastic parels of Majorica parels voelen over het algemeen warmer aan. Als de imitatie parels van glas zijn zijn ze doorgaans een stuk zwaarder dan parels. Echte parels zijn wel weer zwaarder dan imitatie parels.

3. Wrijving test

Parels herkennen: langs elkaar wrijven

Echte parels zijn ruw. Als u twee parels tegen elkaar wrijft voelt u wat weerstand, een soort schurend effect. Nep parels glijden zonder weerstand over elkaar. Als u twee echte parels over elkaar wrijft komt er ook een klein beetje poeder van af. Dit heeft verder geen schadelijk effect op de parel. Dit is de belangrijkste manier om echte van nep parels te onderscheiden.

4. Tanden test

Parels herkennen: tandentest

Ook kunt u een parel ook over uw tanden wrijven. U voelt dan een licht schurend effect. Nep parels glijden zonder weerstand over uw tanden. Dit is de meest bekende manier om parels op echtheid te controleren. Deze methode is handig om een parel hanger of een paar parel oorbellen te testen.


Als u meer wilt weten over de waarde van uw parels kunt u uw parels laten taxeren in onze winkel in Bussum.


parels kopen


5. Verhitten

Een echte parel kunt u zonder problemen enkele seconden verhitten met een aansteker (doe dit niet met een kaars want dan slaat er roet op de parels). Het oppervlak blijft intact zonder verkleuringen. De glans blijft en er zijn geen vervormingen. Imitatie parels zullen bij verhitten stinken, verkleuren of zelfs vervormen.

6. Chemische oplossing

Leg de parel in een badje nagellak remover (aceton) en er gebeurt niets mee. Een imitatieparel zal binnen enkele minuten zijn glans hebben verloren.


We kunnen ons voorstellen dat u toch nog twijfels heeft of uw parels al dan niet echt zijn. Geen probleem, u kunt uw parels altijd meenemen naar onze winkel in Bussum waar we deze gratis voor u taxeren. Zo weet u zeker wat u in huis heeft. Klik hier voor meer info over parels gratis taxeren?


Shop nu onze grote collectie echte parel sieraden

ervaringen pure & Timeless

De waardering van www.pureandtimeless.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 755 reviews.